Prijavi se
close

Prihrani 10% pri prvem nakupu - na blagajni vpiši kodo csk10

Kako se je začelo?

Kot večina zasavskih zgodb, se tudi ta prične s premogom ;) Moji predniki so leta 1825 kupili naše posestvo in se preselili v Zasavje – da bo moški del družine denar služil v rudniku, ženski pa skrbel za družino in kmetijo. Tako so tekla leta, desetletja in stoletja. Naše posestvo je preživelo 6 rodov družine, 2 vojni, industrijsko revolucijo, komunizem in z njim socializem, konje so zamenjali traktorji, čez makadamske poti so položili asfalt in posestvo je z nami zaplulo v kapitalizem. In vsa ta leta, smo si ga iz rok v roke predajale samo ženske ;)

Kako je obdelovati zemljo na 500m nadmorske višine, kjer je ravnine ravno za vzorec? Včasih zabavno, včasih nevarno, tudi težko – predvsem pa naporno. Ker je potrebno večino dela opraviti ročno ali pa s kakšnim manjšim strojem in ker je zemlja ilovnata in močno obogatena s kamenjem. Zato na našem posestvu nikoli ni bilo intenzivnega kmetovanja, gnojenja in škropljenja rastlin za čim večji pridelek – ker so bili na posestvu vedno še drugi viri zaslužka. Samo s kmetovanjem se na takšnih površinah žal ne da preživeti.

In tako je prišla odločitev za gojenje zelišč. To so v osnovi neobčutljive rastline, ki za čim večjo vsebnost učinkovin potrebujejo čim slabša tla. Kar dobra izbira za naše pogoje =) V letu 2010 smo nakupili prve sadike, vse z ekološkim certifikatom. In takrat se je začela naša zeliščna pot ;)

Izbrali smo primerno lokacijo, jo preorali, napravili gredice in zasadili zelišča. In seveda napravili ograjo, takrat čisto prenizko.  In to je bilo tistega leta bolj kot ne to. Večina zelišč je trajnic, kar pomeni, da potrebujejo 2 leti, da pridejo v svojo polno rast in prvo leto žetve praktično ni bilo.

In kaj smo počeli v naslednjih nekaj letih? Delali in se učili – eni ob študiju, drugi ob delu =) Vzpostavili smo lastno proizvodnjo sadik, saj moramo enoletnice vsako leto zasaditi na novo, trajnice pa menjamo nekje na 3-4 leta. Sadike vzgajamo iz lastnih semen, razmnožujemo samo najboljše rastline in tako smo z lastno selekcijo ustvarili odporna in močna zelišča, ki brez težav prezimijo in so odporna na bolezni.  V 10 letih smo se med drugim naučili tudi to, da je dovolj visoka ograja nekje okrog 1,8m, drugače jo srne brez težav preskočijo in zelišča v parih dneh veselo pomalicajo.

Naš prvi izdelek je bil čaj, sledilo pa mu je milo. Naši izdelki so rasli skupaj z zelišči – ker le-teh ne uvažamo in ne dokupujemo, smo vezani na lastno proizvodnjo in zato imamo kakšen izdelek v planu tudi 2 leti, predenj pride pred vas. Takšna je zgodba za bronhi kompletom in pa tudi celotno linijo za obraz iz smilja. V 2 letih pa ne čakamo samo, da zrastejo zelišča – za izdelki so tudi dokumentacije in registracije, več o tem pa kakšnem od naslednjih zapisov ;)

In da ne zatavamo preveč, z gojenjem zelišč sva začeli mati in hči, Cvetka in Katarina Kovačič. Izkušenejša kmetijska tehnica, mlajša pa takrat študentka, sedaj pa magistra biotehnologije. Seveda ob pomoči in podpori partnerjev, v zadnjih letih pa smo ekipo še malo razširili in smo že kar pestra druščina ;)