
Na Zeliščnem posestvu Cvetka iz lastnih zelišč izdelujemo naravno kozmetiko, še posebej pa smo ponosni na otroško kozmetiko in zaščito pred klopi in komarji. Preberi več.
Pri prvem nakupu uporabi kodo CSK10 za 10% popusta
Projekt:
DEALKOHOLIZIRANA VINA
Vodilni partner:
BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
Partnerji v projektu:
UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta
KGZS - ZAVOD LJ
Združenje za prenos znanja na podeželju
MBvision, d.o.o.
ZPC, zeliščno posestvo Cvetka, d.o.o.
TS KOŠALE ROMAN s.p.
KMG LOJZE KERIN
KMG JANEZ OCEPEK
KMG TOMAŽ PREBIL
KMG BLAŽ RADEJ
Odločba o pravici do sredstev:
št. 33117-9/2023/4, z dne 11. 12. 2023
Vrednost projekta (z DDV):
84.705,13 evra
Vrednost sofinanciranja:
74.984,98 evra
Trajanje projekta:
december 2023 – december 2024
Opis operacije:
Evropski in svetovni trendi kažejo, da kupci radi posegajo po novih, drugačnih, nišnih proizvodih in
projekt dealkoholiziranih vin išče alternativne rešitve za nastajajoč trg brezalkoholnih vin. o uporabo
pridelkov vključenih partnerskih kmetij. Vinogradniške kmetije namreč želijo ponuditi vina za različna
življenjska obdobja ali druge zadržke ko zauživanje alkohola ni priporočeno.
Projekt je usmerjen v vedno aktualno področje v kmetijstvu, to je razvoj novih tehnologij oz.
proizvodov. Poleg tržnih izzivov vinogradnikov naslavljamo tudi izzive, ki jih imajo člani partnerstva ob
vse pogostejšem pojavljanju ekstremnega vremena oz. podnebnih sprememb. Na sadjarskih kmetijah
se v posameznih obdobjih pojavlja povečan obseg pridelka, neprimernega za konzumno prodajo. Več
je tudi tehnološko nezrelega pridelka v posameznih serijah pridelave. Pogosto govorimo o kategoriji
pridelka za industrijo. Če se ta pridelek na sadnih in zeliščarskih kmetijah v kratkem času uporabnosti
ne predela oz. ga zavržemo, ta stroškovno obremenjuje konzumno prodan pridelek in draži ponudbo
podeželja.
Dealkoholizirana vina bomo pripravili iz tradicionalne grozdne osnove, jabolčne osnove iz
visokodebelnih in intenzivnih ekoloških jabolčnih nasadov bomo v projektu dopolnili z različnimi zelišči
ali razširjeno sadno osnovo npr. ameriške borovnice, aronije, kakijem, malinami, konopljo, bučami,
medom.
V projektu bomo izvedli praktični preizkus nove tehnologije oz. novega produkta z uporabo obstoječe
pridelave na območjih z okrepljeno skrbjo za ohranjanje narave in sodelovanjem proizvodno različno
naravnanih kmetij. Zavržki hrane namreč negativno vplivajo na ogljični odtis kmetijstva in projektne
aktivnosti oz. novi izdelki bodo pozitivno prispevali k zmanjšanju obremenjevanja okolja ter povečanju
ustvarjene dodane vrednosti na kmetiji.
Pridelana dealkoholizirana vina in znanje o pridelavi bomo predstavili na degustaciji na večji javni
prireditvi ter z več obvestili za javnost, video prispevkom ter objavami na družabnih omrežjih in
podobno razširili preizkušene možnosti za alternativne produkte.
Cilj:
Razvoj podeželja in kmetijskega sektorja je glavni splošni cilj. Pričakovana sprememba ob uveljavitvi
nove tehnologije in novega proizvoda je dosega višje dodane vrednosti in zmanjšanje zavržene hrane
na ravni kmetijskega gospodarstva.
Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:
V sklopu projekta bomo razvili tehnologijo za dealkoholizirana vina brez grozdja in izvedli izvedbe
praktičnih preizkusov pridelave vina iz alternativnih surovin ter podporne aktivnosti za diseminacijo
projekta:
praktični preizkus na kmetijah,
analiza izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso,
predstavitveni video,
demonstracije pridobljenega znanja na kmetiji,
strokovna ekskurzija za dijake s področja kmetijstva,
delavnice za kmetije,
delavnica za kmetijske svetovalce,
objave v tiskanem mediju, na spletu in družabnih omrežjih,
informiranje preko elektronske in običajne pošte.
Rezultati:
Rezultati projekta bodo odvisni od uspešnosti praktičnega preizkusa. Če bo načrtovana tehnologija oz.
izboljšana tehnologija omogočala pridelavo kakovostnega brezalkoholnega vina iz grozdja, sadja, zelišč
in medu, lahko pričakujemo dober potencial za ustvarjeno finančno dodano vrednost na kmetijah, ki
se bodo odločile za izdelavo alternativnih brezalkoholnih vin.
Povezava med namenom spletne strani in virom sofinanciranja:
Vodilni partner, BIC LJUBLJANA, je eden izmed največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru
srednješolskih in višješolskih izobraževalnih programov omogoča dijakom, študentom in odraslim
udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva
in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. V projektnem partnerstvu se
osredotoča na izvedbo projekta in prenos znanja na udeležence izobraževalnih programov s področja
kmetijstva.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je osrednja pedagoška in raziskovalna ustanova na področju
ved o živi naravi (biologija, mikrobiologija) ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva (gozdarstvo,
zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo,
biotehnologija). V projektnem partnerstvu se osredotoča na pripravo analize izvedljivosti prenosa
novega proizvoda v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva.
KGZS - ZAVOD LJ je del javne službe kmetijskega svetovanja in izvaja prenos znanja na območju
osrednjega dela Slovenije, v 38 občinah. Preko svoje mreže terenskih kmetijskih svetovalcev zagotavlja
neposreden stik s kmetijami, v partnerstvu pa se osredotoča na prenos znanja med kmetijskimi
svetovalci in kmetijami.
Združenje za prenos znanja na podeželju združuje fizične osebe, zaposlene na fakultetah, šolah, visoko
izobražene zaposlene v zagonskih podjetjih, v razvoju visokotehnoloških podjetij, v komerciali, v
razvojnih jedrih, in sicer z namenom ustvarjanja vezi med teoretično znanstvenoraziskovalno in
strokovno sfero in praktično uporabo znanja med kmeti oz. podeželani. V partnerstvu se osredotoča
na prenos znanja med kmetijami.
Podjetje MBvision, d.o.o., se v projektnem partnerstvu osredotoča na video predstavitev projekta,
scenarij, na zajem video in avdio vsebin, montažo in video produkcijo.
Ekološke oz. delno ekološke kmetije v projektu iščejo nove možnosti za nišne proizvode in izvajajo
praktični preizkus nove tehnologije oz. novega proizvoda. Sadjarska kmetija Radej in ekološka kmetija
Ocepek zagotavljata sadje, Zeliščno posestvo Cvetka, zelišča, ekološka kmetija Prebil, zelenjavo,
ekološko čebelarstvo Košale med, vinogradniška kmetija Kerin pa izkušnje iz vinarstva.
Povezavi:
- spletna stran Evropske komisije, namenjena Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja:
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/ruraldevelopment,
- spletna stran PRP 2014-2020: http://www.program-podezelja.si/.