Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

ARTIČOKA – ČUDEŽNO ZDRAVILO PROTI HOLESTEROLU ALI LE ŠE ENA LAŽ?

Artičoka (Cynara scolymus) je najbolj poznana v kulinariki, saj s svojim odličnim okusom popestri marsikatero jed. Le malokdo pa ve, da je v resnici tudi odličen pripravek za naravno zniževanje holesterola.

Izvleček listov artičoke ima namreč nadvse ugodno delovanje na jetra – poleg tega, da spodbuja obnovo jetrnih celic in njihovo razstrupljanje, učinkovito tudi znižuje sintezo holesterola v jetrih.

Pripravke iz artičoke že stoletja uporabljajo v mediteranskih deželah – je eno najpomembnejših zdravil pri dispepsiji, jetrnih boleznih in pomanjkanju izločanju prebavnih sokov in žolča. Pogosto se uporablja tudi kot spodbujevalec prebave, pri obilni in mastni hrani ter težavah z napihnjenostjo in slabo prebavo.

In da se vrnemo k visokemu holesterolu – v kliničnih študijah na prostovoljcih so ugotovili, da je jemanje standardiziranega pripravka artičoke 3x dnevno zmanjšalo celokupni holesterol za 18%, LDL holesterol pa kar za 22,9%. Učinkovini, ki sta odgovorni za zmanjšano sintezo holesterola v krvi, sta luteolin in luteolin-glukozid. Prisotna sta v sveži artičoki in tudi vodnem izvlečku.

Artičoko lahko uživaš posušeno, pripravljeno kot čaj, ali pa v standardiziranih pripravkih, kot so kapljice ali kapsule.

Kdaj je jemanje artičoke smiselno? Zaradi njenega močnega zaščitnega delovanja na jetra, jo priporočamo vsakemu posamezniku 1-2x letno v 3 tedenski kuri, za razstrupitev in hitrejšo obnovo jeter. Poleg tega vsebuje tudi inulin, ki spodbuja zdravo črevesno floro in na tak način izboljšuje prebavo.

Posebej priporočljiva je tudi ob težki in mastni hrani, saj pospeši izločanje prebavnih sokov in posledično pospeši tudi prebavo in prepreči napihovanje. Zaradi hitrejše presnove maščob jo pogosto uporabljajo tudi za hujšanje – čeprav o tovrstnem delovanju še ni znanstveno potrjenih študij.

In ne nazadnje – nepogrešljiva za vse, ki imajo povišan holesterol. Povišan holesterol namreč ni tako nedolžen, hitro vodi v resnejše bolezni srca in ožilja, ki resno ogrožajo naša življenja. Z artičoko lahko na naraven način zmanjšamo sintezo holesterola v jetrih in posledično tudi v krvi.

Kdaj se artičoka odsvetuje? V kolikor že jemljete zdravila proti holesterolu, se je pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom. Odsvetuje se pri alergijah na košarnice, ki je sicer redka, pa vendarle.

Artičoka je neverjetno zelišče, ki bi ga moral uživati vsak, saj so naša jetra ''filter'' za strupe v našem telesu in je njihovo dobro delovanje izredno pomembno za zdravje celotnega telesa. Poleg tega pa je ena izmed redkih rastlin, katere največji učinek ima prav vodni izvleček oz. čaj, ki si ga lahko pripravi prav vsak sam v svoji kuhinji.

 

Viri:

Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits.Ben Salem M, Affes H, Ksouda K, Dhouibi R, Sahnoun Z, Hammami S, Zeghal KM.Plant Foods Hum Nutr. 2015 Dec;70(4):441-53. doi: 10.1007/s11130-015-0503-8.

The effect of artichoke on lipid profile: A review of possible mechanisms of action.Santos HO, Bueno AA, Mota JF.Pharmacol Res. 2018 Nov;137:170-178. doi: 10.1016/j.phrs.2018.10.007. Epub 2018 Oct 9.

Sodobna Fitoterapija. Samo Kreft, Nina Kočevar Glavač. Slovensko Farmacevtsko Društvo. 2013