Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Atopijski dermatitis in čemu je ta blog namenjen?

Sama atopijski dermatitis vidim kot bolezen neštetih vzrokov, ki skupaj vodijo v izbruhe in vnetja na koži. Vsak posameznik se razlikuje od drugega, zato je zdravljenje vedno kompleksno in da najboljše rezultate, če k njemu pristopimo celostno.

koza-dermatitisV zapisih na blogu Atopic se bom držala predvsem nasvetov v zvezi z nego kože – to namreč najbolj obvladam. Ker pa smo se z dermatitisom spoznali tudi v moji družini, bom delila tudi nekaj osebnih izkušenj, ki so nam pomagale, da je bolezen izzvenela.

Danes pa za začetek mogoče nekaj besed o tem, kaj se v koži dogaja, ko prične srbeti in se tvori izpuščaj.

Izpuščaj, ki se pojavlja pri atopijskem dermatitisu, je v osnovi vnetje kože. Vnetje lahko nastane zaradi zunanjih ali pa notranjih vzrokov. Tipični zunanji so npr. ko pride koža v stik z alergeno rastlino, koža pordi, srbi in odvisno od stopnje alergenosti, lahko po nekaj minutah izzveni ali pa se naredi moker izpuščaj, ki se zasuši v krasto. Notranje pa so najpogostejše alergije na posamezne sestavine – ko te preidejo v kri, se prične draženje, rdečica in lahko tudi izpuščaj na občutljivih delih kože.

Vnetje je normalen odziv telesa na tujek, ki ga je potrebno odstraniti. Kaže se v lokalni rdečici, povišani temperaturi in oteklini na mestu vnetja – te nastanejo zaradi hitre aktivacije imunskega sistema, da tujek čimprej odstrani. Problem pa se pojavi, ko vnetja postanejo kronična, torej dlje časa trajajoča, kar je značilno tudi za atopijski dermatitis.vnetje-koze

Imunski sistem je izredno kompleksen – tako glede števila različnih celic in tudi glede mehanizmov delovanja. Generalno imamo vsi ljudje enake mehanizme delovanja imunskega sistem – ampak vendar so med nami velike razlike v delovanju in odzivih imunskega sistema. Deloma zaradi genetike, deloma zaradi okolja, ki nas obdaja in deloma zaradi hrane, ki jo zaužijemo. In zato je kronična vnetja potrebno zdraviti celostno – pogosto na nastanek vnetja vpliva več dejavnikov, ki konstantno ''dražijo'' oz. pošiljajo signale imunskemu sistemu, da je v telesu tujek, ki ga potrebno odstraniti. Ta se tudi na najmanjše dražljaje odzove z vnetjem – da ta tujek čimprej odstrani iz telesa. In nenehni signali povzročajo v telesu vnetje, ki se lahko kaže tudi kot atopijski dermatitis.

Vsekakor je nega kože izredno pomemben dejavnik, ki lahko lokalno zaustavi vnetje in pomaga koži, da se pozdravi in znormalizira. Koža se obnavlja relativno hitro in v nekaj mesecih se koža lahko povsem obnovi, brez brazgotin ali kakršnih koli znakov, da so bili na tem mestu kdaj izpuščaji. Dobra nega lahko pomaga zaustavljati vnetje, izboljša videz kože in zaustavi pojavljanje izpuščaja, ne more pa zaustaviti ''draženja'' našega imunskega sistema. Zato je pomembno, da ugotovimo, kaj ga draži in poskušamo temu čimbolj izogniti.

 

V naslednjem zapisu sledi predstavitev najpogostejših alergenov. Na prejemanje blogov na email se lahko prijaviš tukaj