Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Čemaž - kako ga prepoznamo?

Ni lepšega občutka, ko se pri sprehodu v naravi naužijemo svežega zraka, si odpočijemo telo in misli, se napolnimo z obilico pozitivne energije in hkrati poskrbimo za naše zdravje. Še lepše pa je, ko združimo prijetno s koristnim in skupaj z ostalimi čuti vzbudimo še naše brbončice. Narava nam ponuja veliko različico gozdnih sadežev, mladih poganjkov in izjemno koristnih zelišč. Med njimi nas vsako pomlad pričaka ena takšnih izjemno okusnih in zdravih rastlin – to je čemaž. Njegovi listi skozi zemljo ponekod pokukajo že marca, nabiramo pa ga lahko do pozne pomladi. Njegov izraziti začimbni vonj po česnu kar kliče po tem, da si naberemo šopek ali dva in s tem popestrimo domače jedi.

Pred tem, da se odpravimo v gozd pa se moramo vseeno vprašati; ali čemaž poznamo tako dobro, da ga lahko nabiramo sami?

Kadar se namenimo nabrati divje rastline za namen kulinarike, je priporočljivo upoštevanje preprostega pravila: za namene prehranjevanja, divje rastline nabiramo le, če jih dobro poznamo. Čemaž pri tem ni izjema, kvečjemu, moramo biti pri njem še toliko bolj pozorni. Čemaž lahko zamenjamo, ne le z neužitnimi, ampak z zelo strupenimi rastlinami, in sicer z jesenskim podleskom (Colchicum autumnale), šmarnico (Convallaria majalis) in belo čmeriko (Veratrum album).

Čemaž si rastišča s strupenimi rastlinami, ki nanj spominjajo, ne deli tako pogosto. Kljub temu pa pride do zamenjav in posledično do zastrupitev. Čemaž raste v svetlih, listopadnih in malenkost bolj vlažnih gozdovih, kar pa ustreza tudi mnogim ostalim vrstam.

Prepoznavanje in določanje

Prvi in glavni znak je čemažev vonj po česnu. Med prsti preprosto zmečkamo list in povonjamo prste. Ostale rastline tega značilnega vonja nimajo. Vendar pa nam vonj čemaža ostane na rokah, ko zmečkamo prvi list, tako prepoznavanje pri vseh nadaljnjih listih na tak način ni več zanesljivo. Drugi zelo zanesljivi znak je ta, da čemaž nima stebla. Njegovi listi izraščajo posamezno. Navadno ima dva do tri pritlične liste, ki izraščajo iz listnih pecljev.

Listi šmarnice izraščajo kot svitek in vedno v paru, tako da lista tvorita navidezno steblo. Še boljše pa ju lahko ločimo po cvetovih, ki so sicer pri obeh bele barve, a popolnoma različnih oblik. Cvetovi šmarnice imajo izjemno sladek vonj in so grozdasto nanizani. Cvetovi čemaža pa tvorijo skupek ali kobul na vrhu peclja. V primeru, da še vedno nismo prepričani, lahko pogledamo tudi podrobno oblikovanost listov, bolj natančno, listne žile, ki so pri obeh vzporedno orientirane, vendar pa ima čemaž zelo široko razporejene žile, za razliko od šmarnice katere žile na listih so razporejene gosto skupaj.

Od jesenskega podleska ga lahko ločimo ponovno po listih. Kot smo rekli ima čemaž enojne liste, listi jesenskega podleska pa izraščajo skupaj v rozeti, kot na navideznem skupnem steblu. Poleg tega so listi čemaža nežni, mehki in na koncu zašiljeni. Listi pri podlesku pa rastejo navpično, so precej togi, v spodnjem delu oblikovani v žleb in pri konicah rahlo zaobljeni. Zaradi cvetov je zamenjava skoraj nemogoča, saj podlesek cveti komaj v jeseni, ko listov ni več.

Bela čmerika je rastlina, ki se od čemaža najbolj razlikuje. Ti dve rastlini niti nimata skupnega rastišča, pa ju ljudje kljub temu zamešajo. Čmerika je izredno strupena rastlina, zastrupitve pa so najbolj pogoste pri govedu. Rastlina raste na vlažnih travnikih z zbito zemljo. Pri paši se je živali izogibajo, v kolikor pa s košnjo pride v seno, škodljivih snovi ne zaznajo.

Čmerika namreč ostane strupena tudi potem, ko jo posušimo. Od čemaža se razlikuje po tem, da ima do 1,5m visoko steblo, ki je odebeljeno, na njem so razporejeni veliki ovalni listi, ki so kot mladi harmonikasto zloženi. Pri starejših listih se to vidi kot globoke vzporedne brazde. Cvetovi so belo-rumene barve in so nanizani na vrhu stebla. Čemaž je veliko manjši, z nežnimi listi in rastiščem, ki se navadno nahaja v gozdu.

Čemaž je krasna rastlina, ki je izredno okusna, vsestranska in zdravilna. Pripravimo jo lahko na veliko načinov in z njo dodamo vrednost različnim jedem. Pri nabiranju pa moramo biti popolnoma prepričani, da vemo kaj nabiramo, še bolje pa je da nam pri tem pomaga kak izkušeni poznavalec in nabiralec.

 

 

 

Viri:

Cornish, M., (2021). Wild Garlic Allium Ursinum, Bears, Poisons and Stinking Onions, Cornish wild wood, pridobljeno 25.1.2023 iz: https://www.cornishwildfood.co.uk/wildgarlic.html

Kirtley, P., (2023). How to avoid mistaking lily-of-the-valley for ramsons, Paul Kirtley, pridobljeno 25.1.2023, iz: https://paulkirtley.co.uk/2012/lily-of-the-valley-convallaria-majalis-ramsons-allium-ursinum/

Zajec, D., (2019). Ali ločite čemaž od šmarnice, bele čmerike in jesenskega podleska?, Zdravstveni portal, pridobljeno 25.1.2023, iz: https://www.zdravstveniportal.si/zdravo-zivljenje/prehrana/351/cemaz

Poljub narave, Kako prepoznati čemaž? Pridobljeno 25.1.2023 iz: https://poljubnarave.si/zdravi-z-naravo/kako-prepoznati-cemaz/