Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Cimet (Cinnamomum zeylanicum)

Cimet je začimba, ki jo že stoletja uvažamo iz jugovzhodne Azije. Pridobivajo ga iz skorje drevesa, ki ga posekajo pri starosti dveh let, zanimivo pa je, da iz odžaganega debla znova poženejo veje.

Pri nakupu moramo biti pozorni, da kupimo cejlonski cimet, saj je na trgu tudi kitajski, ki pa je po kakovosti veliko slabši od cejlonskega. Cimet se tradicionalna uporablja pri pripravi slaščic, jabolčnih pit, pripravi kompotov in omak,…

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in močnim protibakterijskim delovanjem  je cimet zelo dober konzervans, ki podaljša obstojnost konzerviranih živil in sladic. Raziskave so potrdile, da že pol žličke cimeta dnevno pomaga pri zniževanju holesterola, uravnava pa tudi količino sladkorja v krvi. Zelo priporočljiva je uporaba pri sladkorni bolezni tipa 2, saj kar za 20x poveča izrabo oz. presnovo glukoze (polifenolna spojina MHCP, ki jo najdemo v cimetu, odlično posnema delovanje inzulina).

Zaradi močnega protibakterijskega in protiglivičnega delovanja ga uporabljamo v mazilih za nego stopal oz. v mazilih proti glivicam. Pomaga pri zdravljenju vnetja sečnega mehurja. Cimet tudi redči kri oz. pomaga pri razbijanju krvnih strdkov, ter zmanjšuje bolečine, ki nastanejo kot posledica artritisa. Odličen je tudi za nego kože, preprečuje nastajanje gubic in pomaga pri odpravljanju celulita. Eterično olje cimeta vsebuje veliko alergenih komponent, ki v preveč koncentriranem nanosu izzovejo burno kožno reakcijo v obliki rdečice in vnetja, zato je potrebna previdnost pri nanašanju cimeta na kožo.

 

Pri redni uporabi cimeta so opazili tudi druge učinke, kot so izboljšanje prebave zaradi vodotopnih vlaknin, znižanje vrednosti trigliceridov in holesterola v krvi ter že omenjena izboljšana presnova glukoze. Zaradi razbremenitve »tovora« v krvi se zniža tudi krvni tlak.

Cimet je potrebno uživati v zmernih količinah, ne več kot pol žličke dnevno. Odsvetuje se uporaba skupaj z zdravili proti krvnim strdkom, posebna previdnost pa je potrebna z eteričnim oljem. Odsvetuje se tudi ljudem, ki trpijo za gastritisom ali želodčnimi razjedami ter nosečnicam in doječim materam.

Eterično olje na tvoj organizem deluje spodbudno in stimulativno, zato ga le dodaj v izparilnik. Za uživanje pa ti priporočam sveže zdrobljene palčke pravega cimeta ;)