Prijavi se
close

100% naravna in učinkovita zaščita pred klopi in komarji   

Čisto naraven sprej proti komarjem, ki deluje!

Topel poletni večer s čudovitim sončnim zahodom, odlična družba in sproščen klepet… Kar naenkrat pa truma nepovabljenih gostov – komarji in njihovo nadležno brenčanje. Ti je situacija poznana?

Meni grejo ti večerni obiski totalno na živce, zato se jih trudim preprečiti po svojih najboljših močeh. Ker ne maram uporabljati kemičnih sredstev, se pikov in brenčanja ubranim takole:

  1. Odganjanje komarjev s terase oz. zunanjih prostorov

Komarji ne marajo močnih vonjev in vetra. Če te ne moti konstantno pihanje, ti priporočam, da uporabiš ventilator, ki bo preverjeno odgnal še najbolj sitne primerke svoje vrste.

Druga, bolj dišeča možnost, pa so izparilniki ali difuzorji. Saj poznaš te malo glinene umetnine, pri katerih v spodnji del daš prižgano svečo, ki povzroči izparevanje vode v zgornjem delu. V vodo dodaj nekaj kapljic eteričnega olja sivke, rožmarina, limonske trave in
cimeta v poljubnem razmerju.
Najboljše, da uporabiš dva ali tri izparilnike, ki jih postaviš na vogale terase ali mize. Ta eterična olja preverjeno odganjajo komarje, pomembno je, da jih vsake toliko sivkadokapljaš v izparilnik, saj izhlapevajo hitreje kot voda. In da postaviš dovolj izparilnikov, da bo prostor res nasičen z vonjem. Tako ubiješ kar dve muhi na en mah – prostor bo dišal po tvojem najljubšem zelišču, komarji pa bodo odšli k sosedom ;)

  1. Večerni sprehodi in komarji

Seveda se poleti zvečer, ko se temperature spustijo na znosno raven, pogosto odpravimo na sprehod. In kaj hitro spet slišimo brenčanje okrog ušes. V tem  primeru je najboljše narediti sprej proti komarjem, s katerim se zaščitimo pred nadležnimi piki. Pripravi si poparek sivke, rožmarina, limonske trave in žajblja (žličko vsakega posameznega zelišča preliješ v vročo vodo in pokriješ s krožnikom). Po 10min poparek precediš in dodaš par kapljic eteričnega olja poprove mete. Takšen pripravek nalij v posodico z razpršilko in sprej proti komarjem je pripravljen. Sprej ima rok trajanja dan ali dva, fino je, da ga shraniš v hladilniku. Druga možnost pa je, da eterično olje rožmarina, sivke in limonske trave nakapljaš v olivno olje ( po 3 kapljice vsakega v 100ml olja) in se nato z oljem natreš po izpostavljenih mestih. Zavedati pa se moraš, da takšni repelenti zahtevajo več ponovnih nanosov, recimo 1x na uro ali dve, oz. ko opaziš brenčanje okrog glave, ga spet naneseš ;) Če nisi ravno navdušenec nad izdelavo raznih zeliščnih pripravkov, lahko 100% naravno zaščito pred komarji naročiš pri meni ;)

butarice-iz-sivke

Če se na sprehod odpraviš z dojenčkom, lahko v voziček položiš kakšno vejico ali butarico iz sivke. Ta bo odganjala nadležne komarje, tvoj zakladek pa bo ob vonju sivke pomirjen in sproščen.

Zakaj izbrati naravno?

Naravne odganjalce komarjev je res treba nanesti pogosteje, kot kemične, so pa zato za naše telo neprimerljivo boljši od kemičnih repelentov. Medtem, ko kemični odganjalci nimajo najboljšega vpliva na naše telo, pa izvlečki zelišč na telo delujejo spodbudno in mu pomagajo, da se vrne v svoje naravno ravnovesje.

Za konec pa še opozorilo: ko delaš z eteričnimi olji, je potrebna previdnost. Eterična olja so koncentrati, ki lahko v neredčeni obliki povzročijo alergijske reakcije in poškodbe kože, zato jih vedno ustrezno razredči v olju ali vodi ;)