Prijavi se
close

Za prvi nakup, uporabi promocijsko kodo CSK10 za 10% popusta

Kako ugotoviti, kaj povzroča moj atopijski dermatitis?

Nikakor to ni lahka naloga, je pa nadvse pomembna za uspešno krotenje bolezni. Danes bomo našteli nekaj najbolj pogostih vzrokov, ki vodijo v atopijski dermatitis.

  1. Prehranske alergije

Tukaj gre za to, da je tujek, ki draži naš imunski sistem, sestavina hrane. Običajno so to proteini – izredno mali delčki beljakovin. Vsaka rastlina/žival/gliva ima drugačne in sebi lastne proteine, nekoga lahko draži protein Lyc e 1, ki ga najdemo v paradižniku, drugega pa proteini iz družine kazeinov, ki jih najdemo v mleku. Tretji pa bo npr. pojedel solato s paradižnikom in mocarello, torej oba zgoraj našteta alergena in se počutil odlično.

Pri prehranskih alergijah ni pravil – pojavijo se različno in neglede na splošna prepričanja, ali je neko živilo zdravo ali ne. Pri njih je tudi značilno, da lahko delujejo povezano. To pomeni, da mogoče vam sam paradižnik ne škoduje, če ga pojeste v kombinaciji s svinjino ali pa jajčevcem, izzove alergijo. Te povezave so različne med posamezniki in odkrijemo jih lahko le tako, da dobro opazujemo, kaj pojemo in v kakšnih kombinacijah.

Kako jih odkriti?

Poznamo več različnih metod. Najbolj pogosta je klasično zbadanje z alergeni po roki in opazovanje odziva kože. Ta metoda je običajno prva izbira zdravnika, prednost je, da je metoda hitra in jo zajema osnovno zdr. zavarovanje. Slabost pa je, da lahko zajame le omejen nabor alergenov. Potem poznamo tudi krvne teste, kjer na osnovi vzorca krvi opravijo testiranje na alergene. Metoda je plačljiva pri zasebnih laboratorijih, je pa zelo natančna in lahko zajame zelo velik krog alergenov. Alergene odkrivamo tudi z bioresonanco, katere osnova je elektromagnetni frekvenčni vzorec z določeno frekvenco in amplitudo nihanja, ki ga ima vsaka celica našega telesa. Metoda je neinvazivna, opravljajo jo bioenergetiki, tako kot krvni testi pa tudi bioresonanca zajame širok spekter alergenov. Več o informacij o posameznih metodah nas čaka v enem izmed naslednjih zapisov – sama pa vam priporočam kombinacijo vsaj dveh metod. Zavedati se moramo, da so metode različne in 100% zanesljiva ne obstaja – pri nas smo npr. po kožnih testih naredili še bioresonanco, kjer se je pokazalo več alergenov in po upoštevanju izogibanja teh alergenov, se je stanje pričelo umirjati.

 

  1. Kontaktni alergeni

Ali se zavedaš, s koliko snovmi smo dnevno v stiku? Oblačila, posteljnina, obutev, izdelki za nego telesa, dišave za dom, čistilna sredstva, pomivalna sredstva,… V vseh naštetih izdelkih so lahko prisotne kemikalije, ki naše telo dražijo in izzovejo vnetja.

 

  1. Stres

Tako pogosta tema današnjih pogovorov, pa vendar o njemu vemo tako malo. Vsekakor je preširoka tema, da bi jo lahko zaobjeli v enem zapisu, pa vendar nekaj osnov. Stres je odziv našega telesa na nepredvideno situacijo – da nas ''zbudi'', da hitreje in boljše reagiramo nanjo. Molekularno gledano gre za kompleksen odziv telesa, ki s sproščanjem različnih molekul da našemu telesu ''boost'', pospešek, da preživi. V zgodovini je bil to npr. tek pred medvedom, ko je doza adrenalina pospešila naš tek in nas morebiti rešila pred medvedom. Danes pa je to npr. rok za oddajo/opravilo neke naloge/poročila/dela, ko doza adrenalina poveča našo koncentracijo, poskrbi, da prebedimo noč in podobno. In tek pred medvedom se je zgodil mogoče 2x letno, kolikokrat pa sedaj doživimo zgoraj opisan stres? In tukaj se skriva problem, občasni stres prehaja v stalnega, stalni stres pa ima na naše telo uničujoč vpliv.

 

Danes smo našteli najbolj pogoste dejavnike, ki vplivajo na nastanek atopijskega dermatitisa. V naslednjih zapisih se bomo tudi vsakemu posebej bolj posvetili.