Prijavi se
close

Pri prvem nakupu uporabi kodo CSK10 za 10% popusta ;)

Ko mastna koža postane sijoče zdrava – ne verjameš? Preveri ;)

Koža je tvoj največji organ in prav je, da zanjo dobro poskrbiš, saj zdrava koža telo varuje pred vdori tujkov, bakterij in glivic, pred UV žarki in še bi lahko naštevala. Zdrava koža ima visoko stopnjo samoobnove in se nenehno regenerira – ali veš, da na dan izgubiš preko 2 milijona celic, ki jih nadomestijo čisto nove, mlade celice?

Mastna koža pomeni porušeno optimalno ravnovesje presnove v kože. To pomeni, da se izloča preveč sebuma (maščob), zaradi česar se mašijo pore, nastajajo ogrci in mozolji, koža pa ima masten in sijoč videz. Na taki koži ni nikoli dobro uporabiti sredstev, ki kožo izsušujejo – ker se količina sebuma zmanjša, ga koža prične še intenzivneje izločati in pričnemo se vrteti v začaranem krogu – bolj kot kožo čistimo, več sebuma proizvaja.

Prvi korak k zdravi koži je dobro očiščenje – z blagim pilingom ali milom z dodatkom aktivnega oglja in gline. Z grobim milom na koži naredimo nežen piling in pomagamo odstraniti poroženelo plast, ki mora odmreti – tako kožo spodbujamo k samoobnovi. Na umito kožo pa nanesemo kremo, ki bo uravnala izločanje sebuma in preprečila mastenje kože. In kakšna krema je to?

karitejevo-masloNaravna krema, ki ne vsebuje niti kančka kemičnih snovi, ki bi lahko dražile kožo – zgolj olja in izvlečke, ki krepijo regeneracijo kože. Prav si prebral oz. prebrala – v takšni kremi ni nič vode. Zakaj? Ker za hidracijo kože poskrbimo s pitjem vode, s kremo pa ji moramo zagotoviti hranila, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje. Zato izberi kremo, ki je odlična hrana za kožo.

Olje jojobe je pravzaprav vosek – vosek, ki je na las podoben sebumu naše kože. In zato ga postopoma prične izločati manj – pore se prenehajo mašiti in koža izgubi masten sijaj. Olje jojobe dokazano upočasnjuje nastajanje gub do 25%, preprečuje brazgotinjenje tkiva, preprečuje vnetja in nastajanje mozoljev in aken.
Naslednji dar narave za zdravo kožo pa je karitejevo maslo, saj  spodbuja nastajanje kolagena. To je tisti protein, ki poskrbi za prožnost in napetost kože. Karitejevo maslo kožo tudi vlaži in mehča, zaradi česar upočasni staranje in pospeši regeneracijo.

krema-proti-aknamIn ne pozabi na kamilico – čudovito zelišče, ki deluje protivnetno, razkužuje in pospešuje celjenje ran in razjed. Pripraviš lahko oljni ali vodni izvleček. Suho ekološko kamilico namočiš na olje, po treh tednih precediš in uporabljaš. Lahko pa pripraviš tudi poparek, s katerim kožo izpereš, nato pa namažeš z ustrezno kremo s katero kožo nahraniš in navlažiš.

Za nego mastne kože ne potrebuješ agresivnih sredstev, ki z nje odstranijo vso maščobo, saj koža posledično proizvaja še več maščobe. Rajši uporabi naravne sestavine, ki jih koža presnovi, ki pospešijo regeneracijo in poskrbijo za zdravo kožo.

 

  1. G Ital Dermatol Venereol.2013 Dec;148(6):687-91.Jojoba in dermatology: a succinct review.Pazyar N1, Yaghoobi R, Ghassemi MR, Kazerouni A, Rafeie E, Jamshydian N.
  2. American Journal of Life Sciences 2014; 2(5): 303-307 Published online October 30, 2014 (http://www.sciencepublishinggroup.com/j/ajls) Effects of topical and dietary use of shea butter on animals Malachi Oluwaseyi Israel Department of Biochemistry, Ekiti State University, Ado-Ekiti, Nigeria
  3. J Oleo Sci.2010;59(6):273-80. Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fat. Akihisa T1, Kojima N, Kikuchi T, Yasukawa K, Tokuda H, T Masters E, Manosroi A, Manosroi J