Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Melisa za pomiritev kože in naših misli

Melisa (Melissa officinalis) je zelnata trajnica, ki zraste do višine 80 cm. Ima dokaj majhne jajčaste liste, ki so na robu rahlo nazobčani in prekriti z dlačicami. Melisa cveti od pozne pomladi do zgodnje jeseni, cvetovi so nanizani na vrhu stebla in so bele ali rahlo rožnate barve. Zelo dober prepoznavni dejavnik za meliso je vonj po limoni, ki ga oddajo listi, ko jih pomečkamo med prsti. Melisa je rastlina, ki jo navadno najdemo v Sredozemlju, vendar pa jo uspešno gojimo po vsej Evropi.

Melisa je dobra medonosna rastlina, zato si je v ljudskem izročilu prislužila imeni medenka in čebeloperka. Vendar pa ni priljubljena samo pri čebelah, ampak tudi pri ljudeh, predvsem zaradi pomirjevalnega in sproščujočega učinka. Vsebuje mnogo koristnih snovi, ki jih v lastno prid uporabljamo že stoletja. V svežih listih melise najdemo precejšnjo količino vitamina C, vsebuje pa tudi značilno eterično olje, čreslovine, flavonoide, rudninske snovi in jantarno kislino.

Zdravilne učinkovine

Največ človeku koristnih snovi najdemo v eteričnem olju. Ta vsebuje različne terpene, ki so nosilci tako prijetnega vonja kot tudi pomirjevalnih učinkovin. Eterično olje pomaga pri sproščanju mišic, pomaga pri napenjanju in odpravlja krče. Čreslovine, ki jih navadno vsebujejo vodni izvlečki, imajo protivirusni učinek in pomagajo posebno pri herpesu na ustnici.

V ljudski medicini so meliso uporabljali za sproščanje, izboljšanje razpoloženja, za zdravljenje ran in tudi za pomiritev delovanja srca. Dandanes je v sodobni farmaciji melisa vedno dodana k čajem za pomirjanje in pomoč spancu. Zelo pogosto je dodana tudi k čajem za otroke in čajnim mešanicam za težave s prebavili. Melisini izvlečki pa  poleg pomirjevalnih učinkov dokazano spodbujajo tudi miselne sposobnosti celo pri bolniki z Alzheimerjevo boleznijo. Pomirja, pa ne samo naše misli, ampak tudi našo kožo. Melisa vzpostavlja ravnovesje med suho in mastno kožo, poleg tega pa pomirja izpuščaje, srbečico in nežno neguje še tako občutljivo in razdraženo kožo. Izdelki v obliki hidrolatov so v ta namen še posebno učinkoviti, uporabljamo jih lahko tudi pri naših najmlajših.

Melisa je nepogrešljiva tudi v domači kuhinji. Najpogosteje je uporabljena kot začimba za sladice ter žgane in osvežilne pijače. Vse bolj pa je priljubljena tudi kot začimba za meso in zelenjavo.

Stari Grki so jo poimenovali »srčno veselje,« saj so že tedaj vedeli za njene pomirjevalne učinke, krepitev uma in sposobnost izboljšanja razpoloženja. V ta namen in za nego naše kože ji ne pozabimo primakniti nekaj prostora na vrtu ali lončka na okenski polici.

 

Viri:

Ullah, M. A., Hassan, A., (2022). Medicinal benefits of lemon balm (Melissa officinalis) for human health. World Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 01(01), 028–033.

Miraj, S., Rafieian-Kopaei, & Kiani, S. (2017). Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(3), 385–394.

Clark, A., (2022). What is lemon balm? Verywellhealth, pridobljeno, 13. 2. 2023 iz: https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-lemon-balm-89388

Meyers, M., (2007). Lemon Balm: An Herb Society of America Guide. The Herb Society of America OH, 44094(440), 256-0514.