Prijavi se
close

100% naravna in učinkovita zaščita pred klopi in komarji   

Moja koža – suha, normalna ali mastna?

koža

Koža je naš največji organ in prav je, da zanjo dobro poskrbimo. Ne le, da se na naši koži najprej vidijo naša leta, pogosto se na koži pojavijo izpuščaji in nečistoče, ko je kaj narobe z našim zdravjem.

Suha koža

To je koža, ki hitro razpoka in se pogosto lušči. Takšna koža hitro izgublja vlago, če je ne negujemo dovolj pogosto, se pričnejo pojavljati gube in se hitreje poglabljati, kot npr. pri mastni koži. Takšno kožo čistimo s sredstvi, ki je še dodatno ne izsušujejo in negujemo s hranljivimi kremami. Kreme, bogate z antioksidanti, vitamini in minerali so za takšno kožo najboljša nega, saj spodbujajo njeno naravno sposobnost obnove. Takšna koža potrebuje intenzivno nego – konvencionalna kozmetika običajno vsebuje veliko vode in emulgatorjev ter le malo hranljivih snovi, ki jih koža lahko presnavlja. Zato s takšnimi kremami dosežemo le hiter učinek navlaženosti, koža pa se hitro spet izsuši in potreben je nov nanos.

Mastna koža

Mastna koža se zaradi konstantne naoljenosti počasneje stara, vendar pa je nagnjena k nastajanju ogrcev, razširjenih por in mozoljev. Agresivna sredstva za čiščenje jo le še dodatno zamastijo – ko odstranijo maščobo hkrati razdražijo kožo, ki spet prične močno izločati maščobe in vrtimo se v začaranem krogu. Takšno kožo je potrebno povrniti v njeno naravno ravnovesje, kar storimo s čistilnimi in negovalnimi sredstvi, ki je ne dražijo in so ji po strukturi čimbolj podobna. Ko kožo intenzivno očistimo z npr. naravnim milom, ki odstrani tudi maščobo iz por, nanjo nanesemo kremo, ki ima podobno strukturo, kot kožne maščobe. Tako preprečimo prekomerno tvorjenje maščobe v koži, saj ji ponudimo njej lastne maščobe, zaradi česar je primerno navlažena in mehka.

Mešana koža

To je tip kože, ki je za nego najbolj zahteven, saj je običajno koža na čelu in bradi mastna, drugje pa izrazito suha. Z uporabo agresivnih sredstev za mastno kožo delamo suhi koži na obrazu veliko škodo, saj jo še dodatno izsušujemo. Zato za čiščenje uporabljamo nežna sredstva, ki odstranijo maščobo in hkrati pretirano ne izsušijo kože. Pri tem tipu kože je najpomembnejše, da kožo vrnemo v njeno naravno ravnovesje – s kremami, ki uravnajo izločanje loja in mastenje kože. Uporabljamo hranljive kreme s podobno sestavo, kot jo ima naša koža, saj se takšne snovi v koži dobro presnovijo in spodbujajo njeno samoobnovo.naravna-kozmetika

Pri vseh tipih kože pa je pomembno, da redno delaš pilinge, ki poskrbijo, da se zgornja, poroženela plast kože hitreje odstrani in da prostor novim celicam. Tako je regeneracija kože hitrejša, njen izgled pa bolj svež.

Kolikor je različnih tipov ljudi na svetu, toliko je različnih tipov kože in vsak ima svoje značilnosti. Sama pri negi kože stremim k čimbolj logičnemu razmišljanju – ponudimo ji naravne sestavine, ki jih lahko presnovi in jo bodo okrepile, okrepile njen naravni obrambi mehanizem in spodbudile njeno regeneracijo. Brez snovi sintetične kemije, ki jih običajno ne more presnavljati in predstavljajo le ovirno v njenem naravnem delovanju. Saj veš, če poješ kakovostno pripravljen obrok hrane, se po njemu počutiš poln energije in zadovoljstva. Ko pa poješ premasten in slabo pripravljen obrok hrane, si brez energije in z napihnjenim želodcem, ki se še nekaj ur bori s prebavo težko presnovljivih snovi. Takrat težko opravljaš običajno delo in ravno tako je s kožo – bori se s presnavljanjem njej nelastnih snovi, namesto da bi se posvečala regeneraciji in obrambi pred zunanjimi vplivi.

Sama zaupam samo naravnim sestavinam, ki se z laboratorijem srečajo le pri analizah kakovosti in so pridobljene iz ekoloških virov.