Prijavi se
close

Za prvi nakup uporabi promocijsko kodo CSK10 za 10% popust

Naredi si dišečo svečko iz odpadnega olja!

Razmišljaš kdaj o ponovni uporabi jedilnega olja, ki ostane po pripravi jedi? Samo v mesecu juliju, ki je poznan tudi kot mesec brez plastike, ti ob nakupu katerekoli 50ml kremice v steklenem lončku, podarimo tabletko, s katero spremeniš odpadno jedilno olje v dišečo svečo. Naš partner v projektu je Oilright, ki se ukvarja s proizvodnjo praška iz katerega v kombinaciji z odpadnim jedilnim oljem nastane dišeča sveča. To je najbolj ekološki način reciklaže odpadnega jedilnega olja, ki sicer predstavlja nevarnost za okolje.

cvetka sveča iz odpadnega olja

Akcija velja na vse kremice, ki so pakirane v 50ml lončke in so znižane za 17% ter označene s tem krogcem ;) Paket za izdelavo svečke ti brezplačno dodamo v paket ob nakupu. 

 

Oilright rešuje več problemov :

Odvrženo odpadno olje

Vsaka kapljica olja, ki jo odvržemo v lijak ali školjko, lahko povzroči ne samo zamašitev cevi in s tem dodatne stroške, ampak tudi veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice. Olje namreč na površini vode tvori nepropustno plast, ki onemogoča prehajanje kisika, nujnega za rastlinstvo in živalstvo.

Običajne parafinske sveče

Dišeče sveče, ki jih običajno najdemo na trgovskih policah, niso prijazne okolju, niti zdravju. Parafin sodi med neobnovljive vire, saj se pridobiva iz rjavega premoga in naftnih derivatov. Pri gorenju sprošča različne toksine, ob morebitnem zaužitju pa lahko povzroči hude poškodbe pljuč.

Rastlinski voski iz svežih surovin

Iz svežih surovin pridobljeni rastlinski voski, kot sta sojin in palmin, posegajo v prehransko verigo, z njihovim transportom iz oddaljenih krajev pa se okolje po nepotrebnem še dodatno onesnažuje.

Vsi izdelki Oilright so narejeni po preverjeni in zaščiteni tehnologiji Oil2Wax. Neškodljivost voska, narejenega po tehnologiji, potrjujejo certifikati treh neodvisnih laboratorijev.

 

KAKO SI NAREDIM SVEČO IZ ODPADNEGA OLJA?

POTREBUJEMO:

 • Umit lonček, ki je ostal po porabi naše kremice
 • Tabletko za pripravo svečke
 • Stenj
 • Odpadno jedilno olje
 • Posodo, štedilnik

Svečka je zdravju prijazna, ne vsebuje barvil in bo gorela dlje ter pri nižji temperaturi kot primerljiva parafinska dišeča sveča. Pripravimo jo po enostavnem, hitrem in zabavnem postopku, ki je primeren tudi za ustvarjanje z najmlajšimi. Kar pa je najpomembnejše, narejena sveča je povsem CO2 nevtralna, saj proizvedejo ravno toliko CO2, kolikor ga je za rast porabila rastlina, iz katere je bilo proizvedeno olje, ki ga uporabite za izdelavo.

IZDELAVA

 1. Prečistite 40 ml odpadnega jedilnega olja s pomočjo cedilnika, kavnega filtra ali papirnate brisače.

Priporočamo, da odpadno olje pred uporabo pustite počivati vsaj 24 ur, saj boste tako pospešili izločanje nečistoč in vode.

 1. Prečiščeno odpadno jedilno olje prelijte v posodo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku.
 2. Še hladnemu olju dodamo tabletko Oilright.
 3. Mešanico segrevajte 2 minuti pri polni moči, mešajte dokler ne postane popolnoma homogena. Po potrebi dodatno segrejte.
 4. Še vročo mešanico prelijte v posodico.
 5. Minuto do dve kasneje vstavite stenj.
 6. Pustite, da se vosek ohladi pri sobni temperaturi ter popolnoma strdi.
 7. Po 24 urah je svečka pripravljena za uporabo.

OPOZORILA

Dišava potrebuje vsaj 24ur, da se stabilizira.

Barva odpadnega jedilnega olja lahko vpliva na barvo sveče.

Odpadno jedilno olje pred skladiščenjem vedno prečistite ter s tem odstranite morebitne ostanke hrane.

 

Akcija traja do razprodaje zalog, vse kremice, pakirane v 50ml lončke pa so do izteka akcije na voljo s 17% popustom! Brezplačno tabletko za pripravo svečke bomo dodajali v vsako naročilo, ki vsebuje kremico v steklenem 50 ml lončku.