Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Ožepek

Navadni ožepek oz. ožep (Hyssopus officinalis) je izredno dišeča trajnica, ki raste v obliki polgrma in spada med usnatice. Zaradi vsestranske uporabnosti je poznana že iz časa antike. Prepoznamo ga po temnih, drobnih suličastih listih, še lažje pa poleti po vijoličastih socvetjih, ki privabljajo opraševalce. Divje rastočega najdemo v južnih predelih Evrope in Azije.

Vsestranska uporabnost ožepka se začne v kulinariki. Po okusu je trpek, rahlo grenek in spominja na meto. Navadno se uporablja za odišavljanje likerjev, pudingov in bonbonov. Zelo pogosto pa se zaradi antibakterijskih in antimikotičnih učinkovin k hrani dodaja zgolj zato, da podaljša njeno obstojnost. Raba ožepka na drugih področjih pa je vzcvetela zaradi visoke vsebnosti eteričnih olj, ki se v zdravstvu in kozmetiki uporabljajo že desetletja.

Ožepkovi izvlečki vsebujejo čreslovine, grenke glikozide, urzolno kislino, flavonoide in eterična olja. Ti se v kozmetiki uporabljajo za odišavljanje krem in mil ter tudi za nego kože. Kožo zelo dobro očisti, zmanjša pore in jo zgladi. Izvleček ožepka pomaga tudi pri poenotenju, razmastitvi in je primeren tudi za najobčutljivejše vrste kože. Iz ožepka si lahko pripravimo okusen čaj ali poparek za inhalacijio. Ta pomaga pri težavah z dihali (prehlad, pljučnica,…), pomaga pri lažjem izkašljevanju in pomirja nahod. S čajem si lahko blažimo krče in pomirjamo neravnovesje v prebavnem sistemu. Kot njemu sorodna meta ima tudi ožepek pomirjevalne in sprostitvene lastnosti. Zelo učinkovit je tudi pri prečiščevanju telesa in uravnavanju potenja.

Ožepek lahko kljub temu, da pri nas ni divje rastoč, posadimo tudi na naše vrtove. Poskrbeti moramo le, da ima sončno lego. Na našem vrtu bo zgolj s prisotnostjo zelo koristen, saj spada med medovite rastline in zelo učinkovito privablja čebele. Mnogi ga v ta namen sadijo v bližino vinskih trt in v vinograde, saj jim dokazano poveča količino pridelka. Ob tem pa s svojimi insekticidnimi učinkovinami odganja uši in polže. Posušenega lahko zavežemo v mošnjiček in ga postavimo v omaro z oblačili, kjer velja tudi kot odličen odganjalec moljev in bolh.

 

 

 

 

Viri:

Ravindran, P. N., Pillai, G. S., Babu, K. N., (2004). 5 - Under-utilized herbs and spices. V Peter K. V. (ur.), Handbook of Herbs and Spices (str. 53 – 103). Woodhead Publishing.

Judžentienė, A., (2016). Chapter 53 - Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Oils. V Preedy V. R., Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety (str. 471 – 479). Academic press.

Chauhan, M., (2019). What are the uses and health benefits of hyssop (Hyssopus officinalis), Planet Aryuveda, pridobljeno 13. 2. 2023 iz: https://www.planetayurveda.com/library/hyssop-hyssopus-officinalis/