Prijavi se
close

Za prvi nakup, uporabi promocijsko kodo CSK10 za 10% popusta

Peteršilj

Peteršilj je izredno vsestranska začimbnica. Uporabimo jo lahko v kuhinji, prav tako pa ima številne zdravilne učinkovine, ki blagodejno vplivajo na zdravje našega telesa. Rastlino sestavljajo korenina, steblo, listi ter plodovi – vsi deli so uporabni za prehrano. Peteršilj je naravni diuretik, pomaga pri skrbi za zdravo srce in ožilje, služi kot pomoč pri vnetjih sečil ter čisti jetra.

UČINKOVINE

Peteršilj vsebuje pomembne antioksidante kot so flavonoidi, karotenoidi in vitamin C. Največ antioksidantov vsebujejo suhe vejice.

Listi vsebujejo 0,04-0,3% eteričnega olja, korenina malce več in sicer od 0,2-0,3%, semena pa 2-7%. Najpomembnejši učinkovini eteričnega olja sta flavonoida apiol in miristicin ter alitetrametoksibenzen. V korenini in listih je prisotnih mnogo flavonoidov – med njimi najbolj zastopan apigenin, vsebuje pa tudi vitamin K. Peteršilj vsebuje še magnezij, fosfor, železo, kalcij ter skupino vitaminov B9 (folati).

Flavonoid miricetin služi kot zdravljenje in tudi preventiva pri diabetesu ter preventiva pri kožnem raku.

Vitamin K izboljšuje zdravje oz. trdnost kosti, sodeluje pri hitrejšem strjevanju krvi ter pripomore k ohranjanju zdravega srca.

Vitamin C pripomore h krepitvi imunskega sistema, preprečuje kronične bolezni, zmanjšuje oksidativni stres in lahko zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka.

Med karotenoide spadajo beta karoten, lutein in zeaksantin.

Beta karoten je rastlinski pigment, ki ga človeško telo potrebuje za izgradnjo vitamina A – zaradi tega je njegova vsebnost v peteršilju zelo visoka. Deluje kot antioksidant ter podpira zdravje oči (predvsem veznice) in kože. Lutein in zeaksantin pa prav tako pripomoreta k varovanju oči in spodbujanju zdravega vida.

UPORABA V KUHINJI

Zaradi svojega lahkotnega vonja in svežega okusa je peteršilj uporaben za mnoge jedi – juhe, omake, začimba zelenjave, solate…

V kuhinji se večinoma uporablja liste in stebla, ki pa jih je najboljše porabiti sveže, saj bo tako aroma najboljša. Korenina se uporablja med dušenjem, v juhah in enolončicah ter zelenjavnih mešanicah – doda globino in aromo.

Liste in stebla sesekljamo na večje delce, saj s tem pridobimo več okusa. Svež peteršilj lahko uporabimo kot dekoracijo, za osnovo jedi ali kot dodatek.

Priprava peteršilja za uporabo v kuhinji:

Vejice najprej temeljito očistimo – potopimo v posodo, napolnjeno z vodo, jih vrtimo naokrog, nato otresemo odvečno vodo in osušimo s papirnato brisačo. Nato peteršilj sesekljamo, lahko uporabimo liste in stebla ali sesekljamo samo liste.

SHRANJEVANJE

Najboljše je porabiti svež peteršilj, če pa nam to ne uspe, ga lahko shranimo v hladnem prostoru. Tako ostane svež še 3-7 dni, vendar morajo biti stebla potopljena v vodo – podobno kot rože ali pa zavita v vlažno papirnato brisačo ter plastično vrečko.

Če se odločimo peteršilj posušiti, ga lahko uporabimo za izboljšanje zdravja, v prehrani pa praktično ne bo imel okusa.

Lahko ga tudi zamrznemo, tako da ga fino sesekljamo, damo v pladnje za pripravo ledu in dodamo malce vode, lahko pa jih zvijemo v rolice in zavijemo v plastično folijo.