Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Presajanje zelišč iz narave na vrt

Gotovo si že kdaj pomislil oz. pomislila na presajanje kakšnega zunaj rastočega zelišča na svoj vrt in si tako olajšal oz. olajšala nabiranje in spravilo. Pred presajanjem moraš premisliti, kakšno rastlino boš presajal, torej kakšno rastišče ji ustreza. Npr. kisla ali alkalna tla, sončna ali senčna lega, dobro odcedna tla ali mokra področja,…

Sama sem že poskusila presaditi tavžentrožo, kar mi je tudi uspelo. Ustrezajo ji rahlo kisla tla na zmernem soncu, paziti moramo, da je ne okopavamo pregosto in da jo pred zimo dovolj zagrnemo z zemljo. Ob mokri zimi in zmrzali se lahko zgornja plast zemlje dvigne, kar povzroči dvig korenin, ki zmrznejo in zaradi tega rastlina odmre. Pri nabiranju, tako v naravi, kot na vrtu je pomembno, da jo odrežemo in ne trgamo, saj jo zaradi plitkih korenin hitro izpulimo in uničimo. Sadiko pa lahko jeseni kupiš tudi pri meni.

Ne priporočam ti, da se lotiš presajanja arnike, ki uspeva na specifičnih tleh, biti morajo namreč ustrezno kisla in hkrati odcedna. Če si želiš gojiti arniko doma, ti priporočam nakup ameriške arnike, ki ima enake učinkovine in brez težav uspeva na vrtu. Kupiš jo lahko pri meni ;)

Dokaj uspešno lahko na vrt presadiš tudi šipek, šentjanževko in materino dušico. Šipek posadi na zmerno sončno lego, kjer je prisotne dovolj vlage, medtem ko šentjanževka in materina dušica ljubita peščena in dobro odcedna tla na sončni legi. Običajno rastline presajamo aprila ali maja in jeseni, septembra, najboljše v deževnih dneh.