Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Prezimovanje sredozemskih zelišč

Letos nas jesen razvaja s soncem in toplimi dnevi, vendar pa so se temperature že spustile tudi pod 0°C. Če še nisi zaščitil oz. zaščitila svojih rastlin pred mrazom, je sedaj zadnji čas ;)

Cvetki sva ravno presadili citronko (Aloysia triphylla), ki resnično slabo prenaša mraz. Vsako leto jo pozno jeseni preseliva v rastlinjak, kjer večina sadik uspešno prezimi. Vedno jih presajava po prvi slani, saj jo preživijo le najbolj odporne rastline in tako prideva do odpornih in zdravih sadik, ki jih lahko razmnožujeva naprej. Bistvenega pomena je, da rastlino dovolj globoko zakoplješ v zemljo, korenine morajo obdržati dovolj zemeljske grude iz prvotnega rastišča, nato pa jo še zmerno zalij. Obrežeš jo skoraj do tal, pustiš dva ali tri stebelca,dolga 10-20 cm, iz katerih bodo spomladi pognali poganjki. Podobno lahko storiš tudi z rožmarinom in ostalimi zelišči, ki v celinskem podnebju ne prezimijo.

Pri prezimovanju je važno, da rastlino postaviš v neogrevan prostor, kjer je opazna razlika med dnevno in nočno temperaturo ter podobna vlažnost, kot zunaj. Rastlina mora imeti na voljo vodo in svetlobo, zato je tudi pozimi ne pozabi zaliti. Še najboljše se obnese zaščita z debelo plastjo slame nad zemljo, ki bo preprečila zamrzovanje tal, čez rastlino pa položi manjši steklenjak, ki jo bo zaščitil pred slano in zmrzaljo.

Prezimitev je odvisna od dolžine zime in odpornosti rastline. Če ti kakšna rastlina odmre, razmnožuj tiste, ki so preživele, saj bodo tudi njihovi potomci verjetno dobro prezimovali ;)