Prijavi se
close

100% naravna in učinkovita zaščita pred klopi in komarji   

Regrat (Taraxacum Off.) - korenina

regratJeseni, ko se rastline pripravljajo na preživljanje zime, hranilne snovi kopičijo v korenine, da imajo spomladi zalogo za ponovno rast. Zato je jesenski čas najprimernejši za izkopavanje zdravilnih korenin.

 

Korenine vedno skrbno izkopljemo in pazimo, da ne izkopljemo kakšne strupene korenine. Nadzemni del, torej listje, odrežemo nekaj cm nad korenino, da zdravilni mleček ne izteka. Nato jo dobro umijemo, najboljše z manjšo ščetko in osušimo ter nato dobro posušimo. Sušimo jih na temperaturi okoli 40°C in spravimo v steklen kozarec, napolnjen do vrha ter dobro zapremo. Pred uporabo jo zdrobimo v terilniku, če delamo etanolni izvleček pa uporabimo svežo korenino, jo dobro operemo in na drobno narežemo ter namočimo v etanol. Pollitrski steklen kozarec napolnimo do polovice z regratovo korenino, nato pa do vrha nalijemo 60% etanol.

korenina-regrata

Korenina regrata je prava zakladnica zdravja. Tekom 2. svetovne vojne so jo pražili in uporabljali kot nadomestek kave, danes pa iz nje pripravljamo čaj ali pa pripravimo tinkturo. Odlična je pri razstrupljanju telesa in kot podpora hujšanju ter pomoč pri izginjanju celulita, saj spodbuja presnovo in izločanje vode iz telesa. Ker vsebuje veliko kalija ni skrbi, da bi se zaradi povečanega izločanja vode v telesu pojavilo pomanjkanje kalija.

Pomaga pri izločanju žolča in raztapljanju ledvičnih kamnov. Zaradi velike vsebnosti železa je odličen dodatek k prehrani pri slabokrvnosti.  Pri žolčnih kamnih je priporočljivo uživanje 3x dnevno po 15 kapljic tinkture ali 2dl čaja.

 

regratova-korenina

Ali veš, da korenina regrata vsebuje več vitamina A kot korenje? Vitamin A je izredno pomemben za zdravje oči, krepi imunski sistem in izboljša odpornost ter izgled kože.

Korenina regrata spodbuja delovanje trebušne slinavke, zato znižuje krvni sladkor in se priporoča sladkornim bolnikom. Lajša bolečine pri obrabljenih sklepih in vnetju išiasa.

Uživanje posušene regratove korenine pomaga pri uničevanju rakavih celic, kar so potrdili z raziskavami na primeru raka krvnih celic - levkemije. Raziskovalci so dokazali močno delovanje izvlečka regratove korenine na rakave celice, ki so po tretiranju z izvlečkom regratove korenine prešle v celično smrt in se izločile iz telesa.  Pri rakavih obolenjih se priporoča pol žličke zdrobljene suhe regratove korenine, kot prevretek, 3x na dan, kot podpora kemoterapiji.

 

regratov-čaj

14 dnevna kura z regratovo korenino pospeši prebavo in izločanje strupov iz telesa, okrepi tvoj imunski sistem in prečisti telo. Zato se hitro odpravi na travnik in si zagotovi svojo merico zdravja ;)

In ne pozabi, sušeno korenino vedno shranjuj v dobro zaprtem, čimbolj napolnjenem steklenem kozarcu na temnem mestu. Zdrobi jo pred uporabo, tako bodo učinkovine ostale polno aktivne.