Prijavi se
close

100% naravna in učinkovita zaščita pred klopi in komarji   

Sejanje božičnega žita

Tradicija

Ljudje so včasih verovali, da setev božičnega žita prinaša obilnejšo letino naslednje leto, družini pa srečo in zadovoljstvo. Božično žito se običajno seje na god svete Barbare (4. december), na Marijin praznik (8. december) ali na god svete Lucije (13. december). Božično žito je v pokrajinah Slovenije poimenovano različno – na Štajerskem mu pravijo kaljeno žito, na Dolenjskem pšenička, v Beli Krajini pa večno življenje.

Setev

Če žito posejemo pravi čas, bomo imeli lep okras za praznične dni. Seme za kalitev potrebuje primerno temperaturo (19 do 22 stopinj Celzija, vendar bolje in hitreje kali pri višji temperaturi) ter dovolj vlage. Vzkali že v 2-3 dneh, popolnoma pa se razraste v 10 do 14 dneh.  Potrebujemo seme pšenice, koruze lahko pa tudi žametnice, redkvice ali sončnice.

 sejanje božičnega žita

Potrebujemo:

Postopek setve:

Seme čez noč namočimo v vodo. Steklen lonček dobro očistimo, če želiš lahko na dno zložiš kamenčke (pripomorejo k temu, da voda ne zastaja v zemlji, saj s kamenčki pridobimo prostor, kjer se bo lahko zadrževala voda), nato vanj nasuješ do roba zemlje (lahko kupljen substrat ali zemljo iz vrta/krtin). Po površini nasuješ eno pest semen (oz. toliko, da je zemlja enakomerno in v eni plasti prekrita s semeni), pokrijemo s tanko plastjo zemlje (največ pol centimetra, saj je zaloga hranil za rast v semenu, zato žito ne potrebuje veliko hranil iz zemlje) ter malo pritisnemo, da se zemlja in seme spojita, nato zalijemo. Paziti moramo, da pri zalivanju voda v lončku ne zastaja. Ko seme vzklije in se pojavijo prve biljke, jih vsak dan malo poškropimo z vodo, zemljo pa zalivamo tako, da je ves čas vlažna. Lonček postavimo na svetel in topel prostor (višja kot bo temperatura, hitreje bodo semena vzklila). Če žito zraste več kot želiš, ga preprosto s škarjami skrajšaš na poljubno višino.

Dekoracija lončka:

Pred ali po setvi lahko lonček poljubno okrasimo in popestrimo našo božično dekoracijo. Spodaj si lahko ogledaš nekaj naših predlogov ;)

božično žito 1

 

Vsaka embalaža ima ravno steno, na katero pri nas nalepimo etiketo - ko jo odstraniš in lonček pomiješ, lahko na to steno prilepiš ali privežeš kakšno čipko, naviješ različne barve stare volne ali jo oviješ v ''piši briši'' nalepke, kjer lahko menjaš napise po trenutnem navdihu ;)

 

Če imaš doma malega nadebudneža, mu lahko iz papirja izrežeš list, ustrezne velikosti, ki paše na lonček, na katerega nariše božično risbico. Ali pa natisneš del pobarvanke in ko jo pobarva, skupaj okrasita lonček.

 

Ker žito zelo hitro raste, ga lahko posejemo čimbolj ob steno kozarčka in opazujemo rast korenin, ki od začetka poganjajo hitreje, kot pa nadzemni del. Ideja je mogoče posebej zanimiva za otroke, ki lahko dnevno opazujejo, kako iz malega semena požene cela rastlina ;)

sejanje božičnega žita