Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Shranjevanje semen rastlin

Na vrtu vsakoletno sadimo raznovrstne rastline, katerih seme lahko pridelamo in shranimo za naslednjo sezono.

Najprej potrebujemo zdravo in močno rastlino (po možnosti več) iz katere bomo odvzeli seme. Pomembno je, da vemo ali je rastlina križanec se pravi, da je nastala s križanjem dveh različnih sort iste vrste (rastlina se opraši s pelodom z druge sorte) ali je nastala s križanjem dveh istih sort. Potomci križanca ne bodo imeli enakih lastnosti kot matična rastlina. Rastlina mora biti samooprašna ali tujeprašna (opraši jo veter, žuželke, človek…) in ločena od drugih sort iste vrste, zato da ne pride do križanja, s tem dobimo kvalitetno, kaljivo seme. Seme, ki ga pridobimo iz že zrastlih križancev, naslednjo sezono ne bo dalo iste rastline ali sploh ne bo kalilo.

Tista rastlina iz katere bomo letošnjo sezono odvzeli seme, ne bo primerna za uživanje, saj mora seme dozoreti. Našo matično rastlino (rastlina, iz katere bomo odvzeli seme) moramo pustiti cveteti, tako da razvije plod v katerem je skrito seme. Iz rastline odvzamemo plod, iz njega pridobimo seme, ki ga nato dobro očistimo z vodo. Nato ga damo sušiti – lahko na sonce, vendar ne na direktno svetlobo ali v pečico in sicer ne na več kot 38°C. Pomembno je, da je ta postopek čimbolj učinkovit. Preden se lotimo shranjevanja mora biti seme popolnoma suho.

Seme shranimo v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarčkih, ki jih označimo z imenom rastline in datumom shranitve.

Embalažo s semeni shranjujemo v suhem, hladnem prostoru, kjer se temperatura giblje med 5 in 8°C, priporočljivo je, da zračna vlaga v prostoru ne preseže 40%. Tako se ohranja kalivost in kakovost semen.

Če shranimo seme, ki ni bilo dovolj posušeno, se bo pojavila plesen. Ko se to zgodi, seme ni več primerno za uporabo, zato ga je potrebno zavreči. Tudi pri skladiščenju se lahko pojavijo težave kot so nihanje temperature in vlage, kar lahko hitro zmanjša kakovost semen ali jih celo uniči. Možno pa je tudi, da se v semenu pojavijo škodljivci – lahko pridejo tja že med semeni ali pa se pojavijo kasneje (pridejo iz prostora v vrečko).

Ko se začne nova vrtnarska sezona preverimo kaljivost semen. To naredimo tako, da semena za nekaj dni položimo na mokro vato/papirnato brisačo. Če po nekaj dneh ne vzklijejo potem jih ne moremo uporabiti, saj iz njih ne bo zrastla nova rastlina.