Prijavi se
close

Pri prvem nakupu uporabi kodo CSK10 za 10% popusta ;)

Sivka (Lavandula spp.)

Sivka (Lavandula angustifolia) izhaja iz španskih Pirenejev in spada v družino usnjatic. Danes poznamo ogromno kultivarjev sivke, najbolj poznane pa so tri vrste sivke. to so Lavandula angustifolia, Lavandula spica inLavandula intermedia. Najbolj cenjeno eterično olje proizvaja L. angustifolia,sledi ji L. spica, medtem ko je L. hybrida križanec in proizvaja kar 40x več eteričnega olja, kot prej omenjeni sorti, vendar je to eterično olje slabše kvalitete. Običajno ga prodajajo kot lavandin.

Sivko razmnožujemo preko setve ali potaknjencev. Sejemo jo običajno spomladi, potaknjence pa delamo proti koncu poletja, ko hujša vročina mine. Ukoreninjenje poteka približno dva meseca, priporočam ti, da potaknjence presajaš spomladi, ko ni več možnosti pozebe.

Sivka ni zahtevna rastlina za vzgajanje, vsako leto jo je potrebno dobro obrezati, da odstranimo odvečne veje. Najpomembnejše je, da jo posadiš na dobro odcedna tla, saj bo v pretirano namočenih in neodcednih tleh odmrla.

V toplih junijskih dneh te bo razveselila z omamno dišečimi vijoličnimi socvetji. Svojo sadiko ekološke sivke lahko kupiš tudi pri meni :)