Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Smilj in njegov pomlajevalni učinek na kožo

Smilj(Helichrysum italicum) je trajnica, ki uspeva na peščenih tleh, najpogosteje jo najdemo v mediteranskem podnebju, določeni tipi vrst pa prezimijo tudi v celinskem podnebju. Zraste do višine nekje 60cm in tvori košate grme, ki poleti zacvetijo v živo rumeni barvi.

Smilj je najbolj poznan po svojih izjemnih sposobnostih pospeševanja regeneracije in celjenja tkiv. Zaradi teh lastnosti je zelo priljubljen v kozmetičnih izdelkih, kremah za pospeševanje celjenja ran in zadnje čase tudi v izdelkih za razkuževanje, saj ima širok spekter protibakterijskega delovanja.laški-smilj

Danes se bomo posvetili njegovim učinkom na kožo in mehanizmom delovanja, ki pospešujejo regeneracijo kože in imajo anti-age učinke na kožo.

Njegovo delovanje proti staranju lahko razdelimo na 4 dele:

  1. Vsebuje izredno veliko močnih antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov
  2. Za kar do 6x poveča naravno sintezo kolagena tipa I. v koži
  3. Pospeši celično izmenjavo, kar pomeni, da pospeši izmenjavo snovi med celicami
  4. Poveča mikrocirkulacijo, kar pomeni, da celica hitreje dobi hrano (vitamine, minerale, lipide,…) in hitreje izloči odpadke, ki nastanejo tekom presnove

Zakaj so pomembni antioksidanti?

Najprej se lotimo prostih radikalov – to so zelo nestabilne molekule, ki na vso silo iščejo svojega partnerja in ko ga najdejo, se nanj intenzivno ''primejo'' in ga ob tem poškodujejo. Posledica je prezgodnje staranje, ker se celice ne morejo dovolj hitro obnavljati od nenehnih poškodb in propadajo. Nastanek prostih radikalov najbolj pogosto povzročajo stres, vnos škodljive hrane in pijače v telo (alkohol, hrana obdelana s pesticidi in kemičnimi konzervansi, katran, nikotin,…) UV in ionizirajoče sevanje ter onesnažen zrak.

smilj-v-kremahAntioksidanti pa so molekule, ki se lovijo te proste radikale, se jih ''primejo'' in jih uničijo. Ustrezno pripravljen izvleček smilja vsebuje kombinacijo preko 100 različnih antioksidantov, ki aktivno lovijo proste radikale in jih uničujejo. Posledično so celice močnejše, bolj odporne in se hitreje regenerirajo.

Kako je s povečanjem naravne sinteze kolagena?

Kolagen tipa I se nahaja v koži, kosteh, žilah in notranjih organih in predstavlja 90% vsega kolagena v našem telesu. Njegova naloga je, da vzdržuje trdnost in elastičnost tkiv.

Smilj vsebuje posebno spojino, neryl acetate, ki preprečuje razgradnjo kolagena in elastana v tkivih (podrobno to pomeni, da blokira delovanje dveh encimov, kolagenaze in elastanaze, ki sta v našem organizmu naravno prisotni in razgrajujeta kolagen in elastan v tkivih). V našem tkivu namreč poteka tako sinteza kolagena, kot tudi njegova razgradnja. Ustrezno pripravljen izvleček smilja je izredno bogat s to spojino, ki preprečuje naravno razgradnjo kolagena in elastana. Posledica je bolj čvrsta in napeta koža ter upočasnjeno nastajanje gub.

Celična izmenjava in mikrocirkulacija sta izrednega pomena

pri ohranjanju zdravih in aktivnih celic – preko teh mehanizmov celice prejmejo vse potrebno za svoj obstoj in delovanje. Vsaka celica je namreč kot naše telo v malem: skozi membrano dobi hrano, v svoji notranjosti pa ima organe, ki hrano prebavijo in porabijo za svoje delovanje, ostanke pa zopet izloči skozi membrano. Hitra izmenjava in cirkulacija torej pomenita maksimalno oskrbo celic s snovmi, ki jih potrebuje. Tako je vedno pripravljena na stresne situacije, ima dobro lastno obrambo in zaščito pred zunanjimi dejavniki in se hitro prilagaja na različne situacije. Kaj to pomeni v praksi? Ko greš npr. na mraz, se takšna koža hitreje prilagodi, ne izgubi toliko vlage, ne prične odmirati in se luščiti, nič ne srbi ali zateguje in ne pordi.osa-ekološka-zelišča

Za smiljevo delovanje proti staranju in njegov anti-age učinek torej ni odgovorna samo ena spojina ampak cel skupek učinkovin, ki jih vsebuje izvleček smilja. Najbolj optimalen način ekstrakcije je alkoholna priprava izvlečkov (alkohol se med formulacijo odstrani iz izvlečka), saj poteka pri nizki temperaturi in zajame vse zdravilne učinkovine, ki so v smilju. Z destilacijo eteričnega olja na primer zajamemo le del vseh zdravilnih učinkovin.

 

žetev-smiljaKaj je najpomembnejše pri izdelkih za nego kože s smiljem?

V prvi vrsti, da je izvleček res kakovosten in vsebuje vse zdravilne učinkovine, ki so v smilju prisotne. Za vse zgoraj naštete pozitivne in anti-age učinke na kožo so namreč potrebne različne učinkovine in le kombinacija vseh da želene učinke proti staranju kože. Naslednji bistven korak pa je formulacija kreme, ki se v kožo vpije hitro in intenzivno. Naša koža je namreč sestavljena iz več 100 plasti celic in krema mora prodreti globoko v te plasti, da celice sploh lahko pridejo smiljevih zdravilnih učinkovin, ki pomagajo preprečevati prezgodnje staranje in pospešijo obnovo celic.

Smilj je čudovita rastlina izjemnih regenerativnih sposobnosti in kralj naših nasadov. Z ekološkim gojenjem na nadmorski višini okrog 500m je vsebnost njegovih učinkovin vrhunska, njegova žetev in priprava izvlečkov pa vsako leto poseben dogodek za celotno ekipo.

Iz izvlečkov smilja smo ustvarili celotno linijo nege za obraz, ki vsebujejo kreme za obraz, micelarne vodice in vlažilni serum.

 

Viri:

Chem Biodivers. 2015 Mar;12(3):419-31. Biochemical characterization of Helichrysum italicum (Roth) G.Don subsp. italicum (Asteraceae) from Montenegro: phytochemical screening, chemotaxonomy, and antioxidant properties.Kladar NV1, Anačkov GT, Rat MM, Srđenović BU, Grujić NN, Šefer EI, Božin BN.

Current Medicinal Chemistry, Volume 22, Number 12, 2015, pp. 1515-1538(24). Potential Role of Natural Compounds Against Skin Aging. Tundis, R.; Loizzo, M.R.; Bonesi, M.; Menichini, F.

J Pharm Pharmacol. 2002 Mar;54(3):365-71. Anti-inflammatory and antioxidant properties of Helichrysum italicum. Sala A1, Recio M, Giner RM, Máñez S, Tournier H, Schinella G, Ríos JL.

J Med Food. 2019 Oct;22(10):1041-1046. doi: 10.1089/jmf.2019.0054. Epub 2019 Jun 14. In Vitro Anticollagenase and Antielastase Activities of Essential Oil of Helichrysum italicum subsp. italicum (Roth) G. Don. Fraternale D1, Flamini G2, Ascrizzi R2.