Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Učinkovito in naravno proti celulitu - zelišča, ki dokazano pomagajo

Kako in zakaj celulit nastane?

Celulit najlažje opišemo kot gelasto snov, ki jo sestavljajo maščobe, voda in odpadne snovi. Ker se nahaja tik pod kožo, se s časom gosti, kar povzroča vidne učinke na koži.

Zakaj imajo ženske več celulita kot moški? Zaradi strukture kože. Namreč kolagenska vlakna so pri ženskah urejena pravokotno in vzporedno, glede na usnjico (zgornja plast kože), pri moških pa so prepletena v mrežo in posledično trdnejša.

Z nastajanjem celulita se krvni in limfni obtok upočasnjujeta, moten je dotok hranil in kisika v tkivo,ki je posledično manj elastično in vedno bolj ''pomarančnega'' videza. Okrog maščobnih celic se oblikujejo vozlički kolagena, ki dodatno pritiskajo na kožo in ustvarjajo neželene celulitne blazinice.

Nastajanje celulita je deloma dedno pogojena, v največji meri pa nanj vpliva nezdrava prehrana, premalo gibanja in stres.

Kako se ga znebiti?

Pri zmanjševanju celulita je pomembno, da pospešimo prekrvavitev tkiva in limfni obtok ter poskrbimo za hitrejšo razgradnjo maščobnega tkiva in izgradnjo kolagenskih vlaken. Pospešen krvni obtok odnaša razpadle celice in maščobe ter prinaša hranila, najlažje ga stimuliramo z masažo, pospešeno razgradnjo maščob in izgradnjo kolagenskih vlaken pa stimuliramo s primerno kremo. Proti celulitu je najbolj učinkovita kombinacija večih dejavnikov.

Zelišča, ki dokazano pomagajo pri izgubi celulita

Bršljan (Hedera helix): Glavna učinkovina v boju proti celulitu je saponin hederin, ki veča prepustnost celic in olajša prehod kreme in drugih učinkovin v globlje plasti kože obenem pa tudi stimulira prehod maščobe iz celic v krvni obtok in pomaga pri raztapljanju maščobnih celic.

Poprova meta (Mentha x piperita): eterično olje mete pospeši krvni in limfni obtok, dvigne energijo v celicah in pospeši metabolizem.

Preslica (Aquisetum arvense): vsebuje veliko silicija, saponinov, različnih soli in magnezija – skupno delovanje učinkovin pa se kaže v krepitvi veznega tkiva, vključno s kolagenom in elastinom, ter diuretičnim učinkom, torej odplakovanjem odpadnih snovi iz celic.

Limonska trava (Cymbopogon citratus): izvleček stimulira hidracijo in razstrupljanje limfe, obenem pa krepi vezno tkivo in izboljša tonus kože.

Kako jih uporabljamo?

Ker so za učinkovanje potrebne specifične učinkovine iz posamezne rastline, je potrebno izvlečke pripraviti tako, da te učinkovine resnično vsebujejo. Običajno zelišča namočimo v različne raztopine alkoholov, ki jih med postopkom priprave izvlečka odstranimo in tako dobimo resnično učinkovit izvleček. Eterična olja predstavljajo le manjši del učinkovin večine zelišč, če jih uporabljamo, pa jih je potrebno obvezno ustrezno razredčiti, da ne pride do alergijskih reakcij ali drugih neželenih učinkov.

Zakaj masaža?

Z masažo dodatno spodbudimo krvni in limfi obtok, metabolizem v celicah in mehansko mehčamo tkivo. Masaža ne sme biti premočna in pregroba, da vlaken ne poškodujemo. Vedno masiramo v smeri prot srcu in masažo prilagodimo svoji občutljivosti – ne sme nas boleti. Masiramo lahko z rokami ali pa si pomagamo z masažnim valjčki. Pomembno je, da pred masažo nanesemo kremo proti celulitu ali olje in vztrajamo vsaj 10minut na dan.

Kako lahko še dodatno stimuliramo izgubo celulita?

Če smo športno aktivni, je po vadbi super opraviti masažo proti celulitu s kremo in masažo, saj telo po vadbi potrebuje energijo in je razpadanje in poraba maščobnih celic hitrejša. Dodatno pomaga vnos zadostne količine vode ter zdrave prehrane z malo enostavnimi sladkorji in ogljikovimi hidrati. Tropsko sadje ima pozitiven vpliv na vezno tkivo in spodbuja nastajanje kolagena in elastana, polnozrnata moka, riž in soja vsebujejo pa veliko silicija, ki ima podoben učinek.

Nikakor pa za izgubo celulita niso primerne hitre diete in stradanje – v obdobju stradanja telo izpopolni shranjevanje maščob za ''hude čase'' in še hitreje polni maščobne blazinice, ko pride do hrane. Zaradi hitrega skladiščenja pogosteje pride do deformacije kolagena in celulit postane še bolj viden.

Kaj priporočamo pri nas? Komplet kremice in valjčka za masažo, ki vsak dan navduši več uporabnic, saj so pri redni uporabi rezultati res vidni - oba izdelka sta 100% naravna in slovenska, kremica je ustvarjena pri nas in vsebuje optimalno kombinacijo izvlečkov zelišč, valjček pa ima ravnotako slovensko poreklo ;) Čudeža ti ne obljubljamo - je pa po redni masaži koža že po nekaj dneh bolj napeta, videz maščobnih blazinic pa zmanjšan ;)