Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Zbogom uši za vedno!

Ni hujše nadloge, kot so naglavne uši. Sploh na nežni otroški glavici, kjer povzročajo srbečico in poškodbe lasišča. Uši med otroci sicer ne prenašajo bolezni, vendar pa s svojimi izločki dražijo lasišče in povzročajo srbečico.

Kako naravno v boj proti ušem?

Začne se že pri preventivi proti ušem – kljub temu, da imajo uši pregovorno rade čiste glave, priporočamo umivanje s šamponi, ki uši odganjajo. Šamponi proti ušem običajno vsebujejo zelišča, kot so sivka, limonska trava, čajevec, timijan, žajbelj in druge sorte, ki so bogate z eteričnimi olji. Ta ušem namreč ne ustrezajo, zato je pri uporabi kakovostnega zeliščnega šampona manjša verjetnost, da se naselijo na glavi. Ko se v šoli ali vrtcu pojavijo uši, je smiselno pričeti uporabljati preparate za preventivo proti ušem ter vsakodnevno lasišče otrok tudi pregledati, da se morebitno okužbo čimprej odkrije.

Kaj pa ko so uši že na glavi?

Takrat pa ni druge rešitve, kot da gremo v boj z njimi s sredstvom, ki je namenjeno ubijanju in eliminaciji uši. Sredstva proti ušem so lahko naravna ali pa kemična. Najbolj znani insekticid je DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide), ki pa je do kože vse prej, kot prijazen. V zadnjih letih je na srečo prišlo tudi do porasta uporabe naravnih učinkovin, ki učinkovito pomorijo uši, hkrati pa so prijazne do las in lasišča. Pri uporabi preparatov proti ušem je pomembno, da jih uporabimo dosledno po navodilih proizvajalca in uporabo ponovimo po cca 7 dneh – toliko namreč uši potrebujejo, da se razvijejo iz gnid. Po uporabi sredstva proti ušem lase dobro umijemo, razčešemo z gostim glavnikom in če je možno, še ročno odstranimo gnide, če jih opazimo. Temeljitejše, kot očistimo lasišče, manj možnosti je, da se uši ponovno razvijejo.

Rastni cikel uši

Uši se na glavo naselijo s ''plazenjem'', ko otroci tiščijo glave skupaj oz. preko igrač in drugih predmetov, ki so v souporabi. Razmnožujejo se preko izleganja jajčec, zato moramo od pojava uši glavo pregledovati vsaj še 10 dni, saj toliko časa gnide potrebujejo, da se iz njih razvijejo uši. Če sredstvo pobije uši, še ne pomeni, da pobije tudi gnide – te so še bolj odporne, kot uši, zato je redno pregledovanje nujno.

Se uši naselijo tudi po posteljnini?

Ko uši ležejo jajčeca, se ta raznosijo po vseh površinah, s katerimi je glava v stiku (posteljnina, avto sedež, kavč,…), zato jih je nujno potrebno primerno očistiti. Jajčeca in gnide ubijemo s pranjem na 90°C, v kolikor to ni mogoče, pa priporočamo uporabo parnega čistilca, ki jih ravno tako uniči, nato pa jih dobro posesamo iz oblazinjenih površin. Če kakšno jajčece oz. gnida preživi, se lahko iz nje ravno tako razvijejo uši, zato je pomembno, da postopek čiščenja po 7-10 dneh ponovimo. Ravno tako je potrebno očistiti igrače, glavnike in druge osebne predmete – bodisi z izpostavitvijo vroči temperaturi ali pa z zamrzovanjem.

Kaj so naši preverjeni ''ukrepi'', ko se v šoli pojavijo uši?

Vsakodnevno pregledovanje lasišča in uporaba šampona za preventivo proti ušem – najboljše je, da do okužbe sploh ne pride ???? Če pa se že pojavi kakšna na lasišču, pa čim hitrejša odstranitev in pa preventivno pranje in zamrzovanje vsega tekstila ter ponovitev postopka po 7 dneh.

Ali veš? Da mora biti vsak produkt, ki se oglašuje kot sredstvo proti nekemu insektu (ušem, komarjem, klopom,..) registrirano kot biocid? In veš, zakaj je to pomembno? Ker lahko biocid pride na trg samo, če ima opravljene teste učinkovitosti in mora proizvajalec pred prodajo z neodvisnimi testi dokazati ministrstvu, da izdelek resnično deluje ????