Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Vse o zaščiti pred soncem, kremah za sončenje in spf zaščiti

Pred čim nas kreme za sončenje pravzaprav varujejo?

UVa in UVB žarki

Kreme za sončenje nas ščitijo pred škodljivim delovanjem UVB in UVA-žarkov.

UVB-žarki prizadanejo površinsko plast kože in so glavni vzrok opeklin, kar dolgoročno vodi do modifikacije genetskega materiala, kroničnih poškodb kože ter nastanka kožnih tumorjev. UVB žarki lahko opekline povzročijo samo pri direktnem padcu svetlobe oz. žarkov na kožo.

UVA-žarki prodirajo v globje plasti kože. Pospešujejo staranje kože (fotostaranje), lahko povzročajo alergijo na sonce oziroma netoleranco na sonce, motnje pigmentacije in kožnega raka. Za razliko od UVB-žarkov, lahko UVA-žarki prodirajo skozi steklo, oblake in druge prosojne površine.

Kaj so mineralni filtri za zaščito pred UV svetlobo?

So edini UV filtri, ki so dovoljeni v ekološki kozmetiki po standardu ECOCERT, ki je vodila svetovna organizacija na področju izdajanja ekoloških certifikatov. Njihova glavna značilnost je, da ne pronicajo v kožo (to velja če niso v nano velikosti – za kreme z ekološkim certifikatom po ECOCERT standardih, kot so naše, ne smejo biti v nano delcih) in odbijajo UV svetlobo s kože. V uporabi sta 2 mineralna UV filtra in sicer titanov dioksid in cinkov oksid. Njuna kombinacija omogoča optimalno, UVA in UVB zaščito pred soncem. V osnovi sta to zdrobljena minerala, bele barve. S pravilno izbiro filtrov in formulacijo kreme lahko tudi z mineralnimi filtri dosežemo prosojnost kreme in SPF zaščito faktor 50.

Kako delujejo kemični filtri za zaščito pred UV svetlobo?

Kemični filtri so molekule, ki na različen način vpijajo UV-žarke različnih valovnih dolžin, pretvarjajo njihovo energijo v neškodljivo toploto in tako ''uničijo'' njihovo delovanje v kontaktu s kožo. Obstaja mnogo različnih kemičnih filtrov in ker vsak ščiti pred specifično valovno dolžino, je v kremah običajno kombinacija večih, da se zagotovi ustrezen spf.

Kaj je spf zaščita?

Oznaka SPF (Sun Protection Factor) meri sposobnost izdelka, da ščiti pred UVB žarki. Če npr. neka oseba po 20min izpostavitvi soncu pridobi opekline, jih bo z uporabo zaščitnega faktorja 25 dobila po 500 minutah, torej cca. 8 urah. SPF 15 nudi 93% zaščito, SPF 25 nudi 96% zaščito, SPF 50 pa 98% zaščito pred UVB žarki, torej pred opeklinami.

Seveda je pa potrebno upoštevati tudi, da se krema z znojenjem, plavanjem in drugimi aktivnostmi s kože izpira, zato je nanos za učinkovito zaščito pred soncem potrebno obnoviti prej. Poleg tega pa je UV sevanje ob 13. uri bistveno višje in bi nas sonce opeklo prej, kot npr. ob 9 uri zjutraj, zato tudi zaščita ob enkraten nanosu traja krajši čas.

Kaj pa UVA žarki? Ker v SPF niso zajeti, je pomembno, da izberemo kremo, ki vsebuje tudi UVA zaščito – to proizvajalci dodatno označimo. Ker mineralna filtra nudita UVA in UVB zaščito, načeloma vse kreme, ki vsebujejo mineralne filtre, nudijo široko zaščito pred UVA in UVB svetlobo. Po trenutni zakonodaji o definiranju UVA zaščite se uporablja oznaka UVA PF - če je UVA PF npr. 30, to pomeni enako, kot pri razlagi SPF: naša koža z nanosom kreme z UVA PF 30 na soncu 30x počasneje dobi opekline oz. poškodbe.

Kaj je najbolj pomembno za dobro zaščito pred soncem?

Da kreme za sončenje nanesemo dovolj, da nanos po potrebi obnovimo in da izberemo kremo, ki vsebuje UVA in UVB filtre. Tako smo zaščiteni pred celotnim UV spektrom, torej tako pred opeklinami, kot tudi globljimi poškodbami kože, ki postanejo izrazitejše šele z leti.

Večkrat slišim tale stavek: ''Moja mama ni nikoli uporabljala krem za sončenje pa ima pri 80-ih letih lepko kožo, kot kakšna mlajša.'' Res je, verjamem trditvi. Vendar je potrebno upoštevati, da je ta mama najverjetneje na soncu preživela bistveno več časa, kot ga preživimo v zdajšnjem tempu in je zagorelost pridobivala postopoma.

Kaj to pomeni? Naša koža se do določene mere sama brani pred UV svetlobo, med drugim tudi s tvorbo melanina, ki se odraža kot porjavela koža. Z vsakodnevno izpostavitvijo soncu zagorelost pridobivamo postopoma in je, praviloma, to za kožo manjši stres, kot če jo prejmemo na enkrat. Če pa smo večino leta v zaprtih prostorih, potem pa odidemo na dopust, kjer smo več ur na dan izpostavljeni soncu, je to za kožo velik šok, ki brez zaščite zagotovo vodi v opekline in poškodbe globljih plasti kože. Zato v tem primeru obvezno nanesemo zaščito in jo redno obnavljamo, da ne izgubi svojega učinka.

Ko se pojavi prvo močnejše spomladansko sonce, se moramo zavedati, da naša koža kar pol leta ni bila izpostavljena soncu - njena prva reakcija na prve sončne žarke bo burna in daljša izpostavljenost hitro vodi do opeklin. Za kožo je najboljša postopna prilagoditev soncu, torej, da se počasi navadi na povečano UV svetlobo, lahko tvori melanin in tako sama zmanjša možnost nastanka opeklin.

Kako izberem primerno zaščito zase?

Za vse s svetlo poltjo, ki večino leta niso izpostavljeni soncu, priporočamo kremo za sončenje faktor 50, ki ima najširši spekter zaščite in jih bo najboljše zaščitil. Čeprav ima faktor 25 le 2% manjšo zaščito, že omogoča postopno pridobivanje zagorelosti in je primeren za tiste, ki imajo temnejšo polt in so tekom leta veliko na soncu in želijo pridobiti rahlo zagorelo kožo. Obenem pa ne pozabimo – ne glede na faktor zaščite je najbolj pomemben reden in dovolj velik nanos kreme za sončenje.

krema za sončenje za otrokeKaj pa zaščita otrok pred soncem?

Krema za sončenje za dojenčke mora biti posebej prilagojena nežni otroški koži. Vse sestavine v naravni kremi za sončenje za dojenčke morajo biti primerne za otroško kožo, da je krema za sončenje varna za uporabo in jih ne draži. Otroška koža se na izpostavljenost soncu šele privaja in je nujno, da jo dobro zaščitimo. Do opeklin pride hitreje, kot pri odraslih, ker se koža še razvija, so tudi posledice lahko hujše. Krema za sončenje za otroke naj obvezno ščiti pred UVA in UVB žarki, primerne so kreme od spf 25 naprej, predvsem za dojenčke in svetlopolte pa priporočamo kremo z zaščitnim faktorjem 50.

 

Vse naše kreme imajo UVA in UVB zaščito, imajo ekološki certifikat ter so, skladno z zakonom, testirane za deklarirano spf vrednost in UVA PF ter dematološko in hipoalergeno testirane. Ponujamo faktor 25 in 50 ter faktorja 25 in 50 za otroke. Posebnost pa so tudi obarvane spf 50 kreme za zaščito pred soncem, ki nudijo tudi rahlo porjavitev ob nanosu ;)