Prijavi se
close

Uporabi kodo JESEN za 40% popusta!

Z ajdo in kostanjem nad krčne žile

Ajda (Fagopyrum esculentum) in divji kostanj (Aesculus hippocastanum) sta zelišči, ki se tradicionalno uporabljata pri lajšanju stanja krčnih žil.

Divji kostanj je poznan predvsem kot okrasno parkovno drevo z lepimi, divji-kostanj-krčne-žiledišečimi cvetovi – manj pa je poznano njegova vloga pri zdravljenju kroničnega venskega popuščanja. Zdravilne učinkovine vsebuje plod divjega kostanja in sicer so to kumarini, flavonoidi, tanini in saponini, med katerimi so najpomembnejši escini. Ti imajo najmočnejši protivnetni učinek in pomagajo pri krepitvi perifernih žil, sinergistično pa delujejo tudi druge učinkovine v semenu divjega kostanja.

Pripravke iz divjega kostanja lahko uživamo tudi v obliki kapsul ali tablet, čeprav je tradicionalno bolj zastopana uporaba izvlečka divjega kostanja v kremah. Kreme z divjim kostanjem krepijo steno žil venskega sistema, pomagajo pri hitrejši odpravi modric in oteklin. Kremo vedno dobro vmasiramo v kožo, uporabimo jo 2-3x dnevno na prizadetih mestih.

ajda-krčne-žileAjdo poznamo predvsem kot rastlino, ki se uporablja v prehrani, manj poznani pa so njeni zdravilni učinki. Zel ajde namreč vsebuje ogromno flavonoidov in med njimi rutin, ki je zelo dobro raziskana zdravilna učinkovina. Izvleček ajde namreč preprečuje nastajanje edemov in pomaga pri ohranjanju trdne stene žil ter zmanjšuje njihovo prepustnost. Ima močan antioksidativen učinek in tako uspešno preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali.

Zel ajde uživamo kot čaj ali pa v obliki tablet ali kapsul. Pomembno je, da jo uživamo redno, vsak dan vsaj mesec do dva.

Obe zelišči imata dokazan pozitiven učinek na stanja krčnih žil in z njimi povezanih težav. S svojim delovanjem blažita posledice krčnih žil, kot so otekanje, bolečine in nastajanje edemov ter upočasnita napredovanje kroničnega stanja venskega popuščanja žil. Zelišči lahko uporabljamo hkrati, saj imata sinergističen učinek, odsvetuje se uporaba nosečnicam. Pri jemanju zdravil s podobnimi učinki, se pred uporabo posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Tudi na našem posestvu izdelujemo kostanjevo kremo in pridelujemo ekološki ajdov čaj.

VIRI:

Enzyme and Biological Activities of the Water Extracts from the Plants Aesculus hippocastanum, Olea europaea and Hypericum perforatum That Are Used as Folk Remedies in Turkey.Cengiz Sarikurkcu, Marcello Locatelli, Angela Tartaglia, Vincenzo Ferrone, Aleksandra M. Juszczak, Mehmet Sabih Ozer, Bektas Tepe, and Michał Tomczyk,*

Molecular Mechanism for Cellular Response to β-Escin and Its Therapeutic Implications.Dominik Domanski, Oliwia Zegrocka-Stendel, Anna Perzanowska, Malgorzata Dutkiewicz, Magdalena Kowalewska, Iwona Grabowska, Dorota Maciejko, Anna Fogtman, Michal Dadlez, and Katarzyna Koziak. Plos one.2016

Phytochemical and Pharmacological Profiles of Three Fagopyrum Buckwheats. Rui Jing, Hua-Qiang Li, Chang-Ling Hu, Yi-Ping Jiang, Lu-Ping Qin, and Cheng-Jian Zheng. Int J Mol Sci.2016