Prijavi se
close

100% naravna in učinkovita zaščita pred klopi in komarji   

Zakaj ponovno uporabiti?

Živimo v svetu, kjer se vsakodnevno srečujemo z odpadki, zaradi tega pa naš planet postaja čedalje bolj obremenjen s smetišči in odpadki nasploh. Vsak človek proizvede 1,5 tone odpadkov na leto. Za zmanjšanje te količine je pomembno, da stvari večkrat uporabimo oziroma jih ponovno uporabimo tako, da dobijo novo vlogo. Če pa jih ne moremo več uporabiti, jih odvržemo v zabojnik za reciklažo. Oba procesa – ponovna uporaba ter recikliranje sta ključna za proces trajnostnosti (=sposobnost za konstanten obstoj. V današnjem svetu se to nanaša na kapaciteto biosfere in človeške civilizacije za sobivanje).

  1. PONOVNA UPORABA

Pri ponovni uporabi uporabimo produkt brez tretiranja (kot pri recikliranju) in je zato najbolj trajnosten proces

Je bolj pomembna in okolju prijazna kot recikliranje, saj tako že v prvi vrsti zmanjšamo količino odpadkov, ki bi šli drugače na smetišče ali v reciklažni center. Prav tako se zmanjša potreba po proizvodnji novih izdelkov. Vse skupaj pa zmanjša porabo energije in naravnih virov, onesnaženost ozračja, tal in vodnih sistemov.

  • Prihranimo denar
  • Pomagamo okolju
  • Prebudimo svojo kreativnost

4 načini ponovne uporabe:

  • Stvari določi nov pomen oz. namen uporabe (prazni stekleni in plastični kozarci in podobna embalaža, ki jo lahko uporabimo za shranjevanje ostankov hrane, gumbov, elastik za lase, nakita, …). Kljub temu moramo paziti na varnost in tako NE uporabljamo embalaže v katerih je bilo npr. motorno olje, pesticidi in ostale zdravju škodljive snovi. Prav tako ni priporočljivo shranjevati nevarnih snovi v embalaži, kjer je bila prej shranjena hrana, zato vse, kar ponovno uporabimo, označimo .
  • Podari jo nekomu, ki jo bo lahko ponovno uporabil
  • Prodaj, česar ne potrebuješ
  • Kupi uporabljeno –  znova in znova lahko uporabljaš izdelek, ki je še uporaben in tako prihraniš denar

 

  1. RECIKLIRANJE

V procesu  reciklaže neko stvar oz. izdelek spremenimo v surovino in jo nato ponovno uporabimo za čisto nov izdelek, pri tem pa se  še vedno porabi manj energije kot pri proizvodnji novih produktov. Recikliranje ima velik pomen pri zmanjšanju odpadkov, ki bi se drugače kopičili na odlagališčih, v naravi.

Materiali, ki so reciklabilni: odpadki iz železa in jekla, aluminijaste pločevinke, steklenice, papir, les in plastika. Ti materiali služijo kot nadomestki  naravnih virov kot so nafta, zemeljski plin, premog, mineralne rude ter dreves. Recikliranje pomaga pri zmanjševanju količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih za smeti, kar pa postaja čedalje dražje.