Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Zelišča niso razkužila!

Zagotovo poznaš vsaj eno zelišče s protibakterijskim učinkom – žajbelj je recimo eno izmed zelišč z najbolj poznanim antibakterijskim učinkom. Uporabljamo ga pri okužbah ustne votline, boleznih dlesni in okužbah grla.Dokazano zavira rast bakterij rodu Staphylococus, Candida in tudi gliv rodu Aspergillus 1*.

Kaj pa to v praksi zares pomeni?

  • Da s pitjem časa iz žajblja prej premagamo okužbo grla, ki so pogosto razvije v angino (povzroča jo Stapylococus aureus). Žajbelj zavira razmnoževanje te bakterije, kar pomeni, da se bakterija počasneje deli, okužba počasneje napreduje in naš imunski sistem jo hitreje premaga. To pomeni, da okužba grla npr. namesto 8 dni, traja 5 dni. Odvisno od posameznika in njegovega splošnega zdravstvenega stanja in pripravljenosti imunskega sistema. Ljudje z oslabljenim imunskim sistem bodo okužbo brez antibiotikov verjetno težko preboleli. Zdrave osebe z izrazito dobrim imunskim sistemom bodo verjetno tudi brez žajblja v nekaj dneh zdrave. Večini pa bo žajbelj olajšal potek bolezni – ne bo pa bolezni prekinil in pozdravil že v dnevu ali dveh

 

  • Da s pitjem čaja žajblja pomagamo našim prebavilom uničiti bakterijo Candida albicans, ki povzroča napihnjenost, slabo počutje in tudi težje črevesne bolezni. To ne pomeni, da bomo s pitjem žajbljevega čaja v 14 dneh izločili kandido iz našega telesa. Ker žajbelj zavira njeno rast, jo bomo upočasnili, vendar ne uničili. Če bomo poleg pitja žajblja spremenili tudi prehranjevalne navade in okrepili naš imunski sistem, pa bo uživanje žajblja pohitrilo celoten proces in pripomoglo k hitrejšem izločanju kandide iz našega telesa.

 

  • Da bomo z dodatkom vejice žajblja v škatlo s kruhom podaljšali njegovo obstojnost za dan ali dva. Žajbelj namreč zavira rast kruhovih plesni (plesni rodu Aspergillus). Ne pomeni pa, da bomo kruh lahko skladiščili v nedogled – ker zavira (in ne uničuje) rast gliv, se bodo te pojavile kasneje

Zelišča torej so rastline s čudovitimi lastnostmi, ki ob pravilni uporabi pomagajo našemu telesu pri premagovanju

žajbelj

bolezni, krepijo naš imunski sistem in nam lajšajo vsakodnevne tegobe. Nikoli in v nobenem primeru pa niso razkužila! Kar velja tudi za eterična olja – eterična olja so že v osnovi izredno koncentrirana in njihova uporaba v neredčenem stanju se ne priporoča, saj so izredno dražljiva. S tem, ko kožo razdražimo in povzročimo vnetje, jo oslabimo in je še bolj dovzetna za prehajanje okužb globlje v tkivo in v kri.

Zato za razkuževanje uporabljamo ustrezno registrirana sredstva – vsi proizvajalci, ki jih legalno proizvajajo, morajo na Uradu za kemikalije RS predložiti ustrezno dokumentacijo, da so izdelki učinkoviti (torej, da navedbe na embalaži držijo) in varni za uporabo. Le s pravilno uporabo takih razkužil resnično poskrbimo za dezinfekcijo in razkuževanje ter uničimo viruse in bakterije v trenutku nanosa in ne le zavremo njihovo razmnoževanje. In to je v tem trenutku najpomembnejše – da uničimo virus in preprečimo okužbo z njim.

Kaj so najpogostejša razkužila?

Etanol, Isopropyl alkohol, propan-2-diol, 2-propranol, vodikov peroksid in klor v različnim molekularnih oblikah. Ker je vsako izmed naštetih razkužil primerno v različnih koncentracijah in za uničevanje različnih mikroorganizmov in virusov, so komercialna razkužila običajno mešanica zgoraj naštetih molekul in tako zagotovijo 99,9% učinkovitost.

 

1*. Essential Oil of Common Sage (Salvia officinalis L.) from Jordan: Assessment of Safety in Mammalian Cells and Its Antifungal and Anti-Inflammatory Potential. M. S. Abu-Darwish, 1 C. Cabral, 2 I. V. Ferreira, 3 M. J. Gonçalves, 2 C. Cavaleiro, 2 M. T. Cruz, 3 , 4 T. H. Al-bdour, 5 and L. Salgueiro 2 , 6 ,*