Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Zelišče, ki so ga proti kašlju uporabljale že naše babice, priporoča pa ga tudi sodobna farmacija

Najbolj poznan in raziskan učinek zeli timijana je spodbujanje izkašljevanja (to je posledica učinka terpenov) in pomirjanje krčevitega kašlja (to je posledica učinka flavonoidov).

Timijan namreč vsebuje več različnih učinkovin, poleg tega pa različne vrste timijana vsebujejo različne koncentracije učinkovin. Če se posvetimo timijanovem blaženju suhega in dražečega kašlja, moramo najprej omeniti flavonoide, ki imajo glavno zaslugo, da se s pitjem timijanovega čaja ali mazanjem s timijanovo kremo, lažje izkašljamo. V različnih vrstah timijana najdemo kar 25 različnih tipov flavonoidov, običajno jih največ vsebujejo prosto rastoče vrste timijana oz. materine dušice, kot sta na primer Thymus pulegioides in Thymus serpyllum. Najboljši izkoristek flavonoidov pri pripravi izvlečka dobimo, če ga pripravimo preko alkoholne ekstrakcije, saj so te molekule večinoma slabše topne v vodi ali olju.

materina dušicaDruga skupina učinkovin pa so terpeni, ki spodbujajo izkašljevanje sluzi. So manjše molekule, ki jih najdemo v vseh vrstah timijana, največ pa jih običajno vsebuje vrtni timijan (Thymus vulgaris). Njihova naloga je, da sluz redčijo in spodbujajo njeno izločanje, zato so odlična naravna izbira proti kašlju. V vrstah timijana se nahaja prava zakladnica različnih terpenov, ki jih povezuje isto delovanje v našem telesu – pomoč pri hitrejšem izkašljevanju sluzi in prebolevanju kašlja. Ker so to majhne molekule, hitro prehajajo skozi kožo oz. sluznico in pospešijo raztapljanje sluzi v pljučah.

 

ESCOP (Experiment Station Committee on Organization and Policy, Znanstvena posvetovalna komisija za zdravljenje z rastlinami) priporoča uporabo zeli timijana pri vnetju dihalnih poti, pa tudi pri bronhitisu in oslovskem kašlju. Posebej v pomoč je pri virusnih obolenjih, kot je npr. bronhitis, saj virusnih obolenj običajno ne zdravimo z antibiotiki, ker so ti pri prebolevanju virusnih obolenj telesu le v malo pomoč, hkrati pa ob prepogostem uživanju antibiotikov bakterije lahko nanje razvijejo odpornost. Zato tudi medicinska stroka za lajšanje brohitisa priporoča pripravke, ki pomagajo lajšati kašelj in pospešijo izkašljevanje, med njimi pa imajo pomembno mesto izdelki, ki vsebujejo timijan.

Odprta, multicentrična raziskava, v kateri so preiskovali zdravljenje bronhitisa pri 154 otrocih, starih 2 meseca do 14 let, je dokazala izboljšanje pri 93,5% bolnikov. Otroci so 7 do 14 dni prejemali 97,6mg/ml timijanovega izvlečka dnevno. 46 jih v tem obdobju ni prejemalo nobenega drugega zdravila.

 

Kakšen je priporočen dnevni vnos timijana?

Čaj: 1-2 čajni žlički v 150ml vode, 2-3x dnevno

Kopel: 1g droge na 1l vode

 

Nekaj zanimivosti o timijanu:

Timijanov nektar je odličen za čebele. Poleg tega, da so najodličnejše vrste medu ustvarjene iz timijanovega nektarja, čebeljo družino v panju varuje tudi pred boleznimi in vdorom bakterij in plesni v panj.

Vrtni timijan (Thymus vulgaris) je dvoletnica, vzgojena sorta za namene gojenja na vrtu in v okrasne namene. Materina dušica (Thymus pulegioides, Thymus serpyllum,…) pa so različne sorte v svoji divji obliki, ki uspevajo v naravi in so trajnice. Materina dušica in timijan se razlikujeta po vonju, videzu in vsebnosti učinkovin.

Timijan nudi tudi odlično zaščito pred bakterijami in glivicami, zato je pogosta sestavina v kremah za nego občutljive kože, razjed in glivičnih okužb.

Tudi pri Cvetki timijan dodajamo v več izdelkov: najbolj priljubljen je zagotovo Bronhi komplet, sledijo pa mu Bronhi krema, čaj materina dušica, krema za roke, krema za stopala, trdo milo

 

Viri:

European Scientific Cooperative On Phytotherapy. ESCOP monographs The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. Serpylli herba (Thyme european). Exeter: ESCOP; 2014.

Sodobna fitoterapija. Samo Kreft, Nina Kočevar Glavač. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo. 2013