Prijavi se
close

Za prvi nakup, uporabi promocijsko kodo CSK10 za 10% popusta

Botanična učna pot poteka od Kala nad Hrastnikom, preko večje planine in gozda do Zeliščnega posestva Cvetka v hrastniškem delu Čeč in nato do Hiše povezovanj Bernica na Brnici in cerkve Sv. Jurija v Gorah nad Hrastnikom. Tekom poti se zvrsti 7 učnih tabel, na katerih je predstavljenih 23 zdravilnih rastlin.

ZDRAVILNE RASTLINE OB POTI

Prvi del učne poti Urtica nas vodi od Kala nad Hrastnikom, preko večje planine in gozda, do Zeliščnega posestva Cvetka, ki se nahaja v hrastniškem delu Čeč. Tekom poti se zvrstijo učne table, ki prikazujejo zdravilne rastline ob poti ter gojene zdravilne rastline. Te so na tablah opisane po zunanjem videzu, navedena je njihova raba v zdravilne namene, dodane pa so tudi fotografije predstavljenih rastlin.

Na prvem odseku učne poti so opisane naslednje rastline:
-arnika (Arnica montana)
-baldrijan (Valeriana off.)
-breza (Betula pendula)
-brin (Juniperus communis)
-bršljan (Hedera helix)
-glog (Crategus monogyna, Crategus laevignata)
-materina dušica (Thymus pulegioides)
-melisa (Melissa off.)
-navadni jagodnjak (Fragaria vesca)
-navadni rman (Achillea millefolium)
-ognjič (Calendula off.)
-ozkolistni tropotec (Plantago lanceolata)
-pljučnik (Pulmonaria off.)
-poprova meta (Mentha x piperita)
-smreka (Picea abies)
-šentjanževka (Hypericum perforatum)
-tavžentroža (Centarium minus)

Ob botanični poti so poleg učnih tabel postavljene  tudi lesene klopi, kjer si lahko odpočijete in uživate v lepem razgledu.

ZDRAVILNE RASTLINE NA ZASAVSKIH VRTOVIH

Pot vas nato pripelje do Zeliščnega posestva Cvetka, kjer so predstavljene zdravilne rastline na zasavskih vrtovih. Tako kot drugje po Sloveniji, se je tudi v zasavskih vrtovih vedno našel prostor za zdravilne rastline in začimbe. Ob robovih gred se je bohotil ognjič, manjkalo ni niti mete ali melise.
Tudi danes je izročilo gojenja zdravilnih rastlin v zelenjavnem vrtu še prisotno. V zasavskem prostoru uspevajo rastline zmernega celinskega podnebja, ker imamo tukaj običajno že precej mrzle zime, moramo rastline, občutljive na mraz, prezimovati v rastlinjakih.

DEKORATIVNE ZDRAVILNE LASTNINE

Pot lahko nadaljujete preko Hrastnika do naselja Brnica, kjer vam v Hiši Bernica predstavijo dekorativne zdravilne rastline.
Zdravilne rastline nas  razvajajo z lepim izgledom in prijetnim vonjem, zaradi česar pogosto krasijo dekorativne gredice. Dobro uspevajo na sončnih legah, revnih tleh in v kombinaciji s kamnitimi elementi. Tako vam predstavljamo dekorativna zelišča, kot so sivka (Lavandula spica), citronski timijan (Thymus citrodorus) in pomladanski jeglič (Primula veris).
O zasaditvi dekorativnih zelišč in kombinaciji le teh vam bodo strokovno svetovali v Hiši povezovanj Bernica.

TRADICIONALNE ZDRAVILNE RASTLINE

Zadnja tabla v sklopu Botanične učne poti Urtica se nahaja v Gorah nad Hrastnikom.
Izročilo o zdravilnih rastlinah se iz roda v rod prenaša že tisočletja. Na učni tabli, ki stoji pri cerkvi Sv. Jurija v Gorah nad Hrastnikom, so predstavljeni bezeg (Sambucus nigra), čemaž (Allium ursinum) in lipa (Tilia platyphyllos). Baročna cerkev Sv. Jurija je kulturni spomenik, ob praznikih pa v njej potekajo tudi svete maše. V neposredni bližini je tudi Planinski dom v Gorah, kjer se lahko okrepčate in si ogledate manjšo zasaditev zelišč.

urtica logo zelisca cvetka