Prijavi se
close

100% naravna in učinkovita zaščita pred klopi in komarji   

Januarske zaobljube – resnice in laži o hujšanju z zelišči, 1. del

ingverSi tudi ti med tistimi, ki decembra uživamo v vseh prazničnih dobrotah, tolažimo pa se z mislijo, da bomo v januarju vse pridobljene grame in kilograme vsekakor izgubili? :) Seveda je vse to mogoče, z zdravo prehrano, gibanjem pa tudi zelišča lahko pripomorejo k uspešnemu hujšanju.

Danes ti bom predstavila 3 rastline, ki ti bodo pomagale pri izgubi odvečnih maščobnih blazinic ---> ingver, poprova meta in limona. Njihova skupna lastnost je, da pomagajo pri izgorevanju maščob v telesu, pospešijo metabolizem in zavirajo apetit.

INGVER (Rhizoma zingiberis): zdravilen del je gomolj, ki ga lahko dodamo jedem ali pa uporabimo kot čaj. Najboljše ga je zaužiti v kombinaciji z maščobami, zaradi boljše absorbcije v črevesju. Ingver pospešuje razgradnjo maščob ter da občutek sitosti. Če ga uživamo ob obroku, zmanjša hranilno vrednost povprečno hranilnega obroka za 43 Kcal. Spodbuja čiščenje toksinov in presnovnih odpadkov iz krvi ter znižuje tvorbo LDL holesterola, krepi imunski sistem in pomaga proti prehladu, kašlju in izgubi glasu, zaradi močne antioksidativne vrednosti je odličen za kožo – zavira nastajanje gub.

POPROVA META (Mentha x piperita): dokazano pomirja in zmanjšuje stres – raven povišanega kortizola (hormon, ki se sprošča, ko je telo v stresu) se ob uživanju zniža kar za 20%. Kortizol pa je velikokrat tudi krivec, da posežemo po hrani, ko nismo dejansko lačni. Poleg tega poprova meta zavira apetit in željo po hrani ter pospešuje izgorevanje maščob. Pri napadih lakote običajno sežemo po preprostih ogljikovih hidratih (čokolade, sladice iz sladkorja in bele moke,...), ti pa se hitro prebavijo in telo jih shrani v zalogo maščob. Poprova meta zavira napade lakote, zato redkeje posežemo po prigrizkih in tako v telo vnesemo manj kalorij.

limonaLIMONA (Citrus x limon):  ena limona vsebuje kar 187% dnevnega vnosa vitamina C, ki pospešuje obnovo celic in veznega tkiva ter preprečuje oksidativni stres, zmanjšuje pa tudi nastajanje gub in pigmentnih madežev na koži. Zaradi velike vsebnosti kalija znižuje previsok krvni tlak in kar za 27% zmanjša možnost za nastanek srčnih bolezni in kapi. Limona pospešuje razgradnjo maščob in odvajanje vode iz telesa.

 

Napitek za hitrejše izgorevanje maščob:

5 rezin ingverjeve korenine zavreš v 3dl vode in kuhaš 3-6 minut (v tem času se izloči največ zdravilnih učinkovin). 4 žličke čaja poprove mete preliješ z vročo vodo in po 10 minutah precediš. Ko se oba napitka rahlo ohladita, ju preliješ v litrsko steklenico ali vrč in do 1 litra doliješ navadno vodo ter zraven stisneš 1 limono. Napitek bo pomagal pri hitrejšem izgorevanju maščob iz telesa, zaviral apetit in željo po hrani ter prečistil tvoje telo odpadnih snovi. Piješ lahko toplega ali ohlajenega, čez cel dan.

Napitek je najboljše uživati v dopoldanskem času, tudi med obroki, da pospešimo metabolizem in dvignemo nivo energije v telesu ter pred športno vadbo.

Ko želiš poseči po prigrizkih

si skuhaj čaj poprove mete. Sam oz. sama najbolje veš, kdaj je želja po hrani največja – v pisarni za računalnikom, ob večernem gledanju televizije,… Preventivno si skuhaj skodelico dišečega čaja, ki bo zmanjšal željo po prigrizkih in nadomestil nepotreben vnos kalorij v telo.

RESNICA:

*z uživanjem teh rastlin telo prične pospešeno razgrajevati maščobne blazinice, pomagajo pri prečiščevanju telesa in odvajanju strupov 

*v kombinaciji z gibanjem, zmanjšanjem vnosa kalorij v telo ali pa kombinacijo obojega, telo bistveno poveča običajno kurjenje maščob

*ker se telo prečiščuje, moramo poleg zdravilnih napitkov popiti tudi dovolj vode

*znižujejo sintezo holesterola in tako količino holesterola v krvi, preprečujejo previsok krvni tlak in znižujejo krvni sladkor

LAŽ:

* shujšamo tudi, če samo pijemo te napitke, ne zmanjšamo pa vnosa kalorij oz. ne povečamo porabe kalorij. Samo s pitjem zgornjega napitka boste shujšali minimalno. Najboljše je, da ga kombinirate z gibanjem, pa tudi če samo 10min na dan, oz. da zmanjšate vnos kalorij, tudi če samo za eno čokoladico na dan.

Opozorila:

Limona je kisel sadež, ki se sicer v telesu pretvori v alkalno stanje, vendar v ustni votlini tanjša zobno sklenino. Zato limone ne uživaj čez cel dan oz. si vsaj uro do dve po zaužitju ne ščetkaj zob.

Ingver ni primeren za bolnike z gastritisom ali diabetesom, ni ga priporočljivo kombinirati s tableti, ki preprečujejo strjevanje krvi (Aspirin, Varfrain)

Poprova meta ni za osebe, ki imajo težave z zgago.

Viri:

Muhammad S. Mansour,1 Yu-Ming Ni,1 Amy L. Roberts,2 Michael Kelleman,2 Arindam RoyChoudhury,3 and Marie-Pierre St-Onge1,2: Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study.Metabolism. 2012 Oct; 61(10): 1347–1352.

Metabolic Profile of Offspring from Diabetic Wistar Rats Treated with Mentha piperita (Peppermint).Sandra M. Barbalho,1, 2* Débora C. Damasceno,3 Ana Paula Machado Spada,4 Vanessa Sellis da Silva,5 Karla Aparecida Martuchi,6 Marie Oshiiwa,2 Flávia M. V. Farinazzi Machado,2 and Claudemir Gregório Mendes1. Iran J Pharm Res. 2011 Autumn; 10(4): 843–848.

Pharmacological Action of Mentha piperita on Lipid Profile in Fructose-Fed Rats.Rajendra Mani Badal,a Divya Badal,b Pourush Badal,c,* Ashish Khare,c Jyoti Shrivastava,d and Vinod Kumare. Evid Based Complement Alternat Med. 2011.