Prijavi se
close

Za prvi nakup uporabi promocijsko kodo CSK10 za 10% popust

Bazilika

Bazilika (Ocimum basilicum) je enoletna zelnata rastlina z množico načinov uporabe. Zraste nekje do 60cm, ima ovalne liste, ki izraščajo na pecljih, njeni cvetovi so lahko bele, rožnate ali vijolične barve.  Njena domovina je Indija, danes pa jo gojeno najdemo povsod. Žal jo večina ljudi pozna zgolj kot dodatek na solati, pici ali v pestu. Res je, da ima tudi v kulinariki pomembno vlogo, saj je zelo okusna in se odlično poda k marsikateri jedi.

Vedno bolj pa bazilika tudi pri nas dobiva sloves zdravilne rastline s potencialom uporabe v zdravstvu in v kozmetiki. Kot zdravilno rastlino, kot vir lepote in celo sreče jo že dolga stoletja uporabljajo v Indiji. Tam velja za sveto rastlino, ki v domačem gospodinjstvu ne sme manjkati. Že stoletja se tudi drugod po svetu uporablja posušena, sveža ter v obliki izvlečkov in olj.

V zadnjih nekaj letih je bazilika postala vse bolj popularna v kozmetiki, saj se je izkazalo, da deluje kot zelo dober antiseptik, učinkovito obnavlja kožo, jo čisti in preprečuje pojav aken. Kožo nežno neguje in spodbuja prekrvavljenost. Poleg nege kože vsebuje še pomlajevalne učinkovine. Listi bazilike so znani po tem, da zmanjšujejo opaznost gubic in poenotijo polt, da izgleda zdravo in sijoče. Z vsebnostjo antioksidantov pa našo kožo še zaščiti pred zunanjimi dejavniki.

Bazilika lahko poskrbi tudi za naše lase. Zaradi antimikrobnih in protivnetnih sestavin učinkovito preprečuje in zdravi prhljaj, pri tem pa ojača naše lasne mešičke in pomaga lasem, da hitreje rastejo. Vsebuje pa tudi vitamin A in C, cink in tudi železo. Te zdravju pomembne snovi lahko v telo vnesemo s čajem in si zagotovimo izboljšan imunski sistem.

Obogateni z znanjem o prekrasni baziliki si jo sedaj privoščimo ne samo v pestu, temveč tudi v izdelkih za lepo kožo in sijoče ter zdrave lase.

 

 

 

Viri:

Al-Maskari, M.Y., Muhammad Asif, H., Al-Maskri, A.Y. & AlAdawi, S., (2012). Basil: A natural source of antioxidants and neutraceuticals. Natural Products and Their Active Compounds on Disease Prevention. 463-471.

Antonescu Mintas, A. I., Miere Groza, F., Fritea, L., Ganea, M., Zdrinca, M., Dobjanschi, L., Antonescu, A., Vicas, S. I., Bodog, F., Sindhu, R. K., & Cavalu, S. (2021). Perspectives on the Combined Effects of Ocimum basilicum and Trifolium pratense Extracts in Terms of Phytochemical Profile and Pharmacological Effects. Plants (Basel, Switzerland), 10(7), 1390.

WebMD Editorial Contributors, (2022). Health Benefits of Basil. Nourish by WebMD. Pridobljeno,  23. 2. 2022 iz: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-basil