Čemaž (Allium ursinum), znan tudi kot divji ali gozdni česen je rastlina, ki ima številne zdravilne učinke. Od marca do junija raste v deloma senčnih, vlažnih listnatih gozdovih, cveti od aprila do maja. V Sloveniji ga najdemo skoraj povsod.
Zraste od 10 do 40 cm visoko. Ima dva suličasta lista, ki sta intenzivno zelene barve. Cvet je bel. Zelo podoben je dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku, vendar ti dve ne dišita po česnu. Lahko uporabimo liste, čebulico, cvetove in tudi plodove.
Je bolj zdravilen od česna. Ima očiščevalen učinek - spodbuja delovanje žlez, čiščenje krvi in prebavil ter dihalnih poti. Ugodno deluje tudi proti astmi, znižuje holesterol, odvaja seč iz telesa in niža vročino ter krvni pritisk.
Priporočeno je zmerno uživanje, saj lahko prevelike količine čemaža razdražijo prebavila.
Čemaž je zelo uporaben v kuhinji, saj je znan kot nadomestek česna. Uporablja se za številne jedi, ni pa primeren za uporabo v sladicah. Lahko ga pripravimo kot čemaževo juho, namaz, ga dodamo k solatam, pečenim in kuhanim jedem.
ČEMAŽEVA JUHA
Sestavine:
- 50g masla
- 2 žlici pšeničnega zdroba
- 1 šopek čemaža
- 1 liter vode
- Ščepec soli
- 100 ml smetane za kuhanje
V posodi stopimo 50 g masla in dodamo 2 žlici pšeničnega zdroba. Približno 5 minut pražimo, nato dodamo sesekljan šopek čemaža, na hitro popražimo in zalijemo z vodo ter solimo. Juho zavremo in pustimo, da vre 10 minut. Dodamo 100 ml smetane za kuhanje in zmešamo z mešalnikom. Juho lahko serviramo na krožniku s kakšno žličko kisle smetane.
ČEMAŽEV NAMAZ
Sestavine:
- 200 g skute
- 2 kocki topljenega sira
- 100 g masla
- Šopek čemaža
- Sol
V posodici zmešamo skuto, topljen sir, maslo, sesekljan šopek čemaža in solimo po okusu.
Vse skupaj zmešamo, da nastane kremast namaz.