Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Cikorija - včasih kava revežev, danes zdravilna rastlina

Cikorija (Cichorium intybus), znana tudi pod imenom navadni potrošnik, je zelnata trajnica, ki jo najdemo ob robovih cest in na travnikih. Nekoliko je sorodna endiviji in različnim sortam radiča, prepoznamo pa jo predvsem po lepih modrih cvetovih.

Kot divje rastoča je razširjena predvsem v Evropi in Aziji, vendar pa jo zaradi njene raznolike uporabnosti gojijo po vsem svetu. V preteklosti je bila cikorija znana zgolj kot cenen nadomestek kave, saj si je zaradi visoke cene včasih ni mogel privoščiti vsak. Cikorija od vseh napitkov po okusu najbolj spominja na kavo, a ne vsebuje kofeina, za katerega pa vemo, da na naše telo ne deluje najbolj blagodejno. Tako je do danes cikorija zaradi svojega blagega okusa po kavi in oreščkih ostala zelo priljubljena tudi kot zdravi nadomestek kave.

Kljub temu, da ima rastlina pestro zgodovino uporabe, posebej v ljudskem izročilu, pa je farmakološki potencial njenih zdravilnih učinkovin še nekoliko slabo raziskan. Cikorija je priljubljena zaradi kulinaričnih in zdravilnih lastnosti. Večina rastline skupaj s korenino ima ogromno hranil. Ti vključujejo vitamine, mineralne snovi (kalcij, magnezij), vlaknine in še mnogo več. Po okusu je kot sorodni radič nekoliko grenka, a jo mnogi pripravljajo tudi v solati. V ta namen se uporabljajo predvsem listi in cvetovi. Korenina cikorije je najbolj uporaben in najbolj znan del rastline, saj je polna zdravilnih snovi. Od teh vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki vsebuje izredno malo kalorij. Cikorijo lahko zato uporabimo kot zdrav nadomestek sladkorju. Zaradi vsebnosti flavonoidov, koumarinov in ostalih koristnih snovi ima zelo pozitivne učinke na naše telo, posebno na naš prebavni sistem. Znano je, da pomirja razdražen želodec, pomaga pri vnosu hranil, odpravlja zgago ter čisti jetra in ledvice. Pomagala naj bi tudi pri težavah z revmo in pripomogla h krepitvi kosti.

V kolikor niste ljubitelji kave, pa lahko cikorijo in njene telesu zelo dobrodošle snovi pripravimo na drugačen način. Pripravo v solati smo že omenili,  zelo dobro se poda z jajcem in česnom, tako kot regrat, dobra pa je tudi  v kombinaciji z jabolki, orehi in plemenitimi siri s plesnijo.

Cikorija je zelo razširjena rastlina, ki ima zaradi raznolike uporabe velik potencial. V primeru, da nas njene zdravilne učinkovine ne zanimajo, pa si kljub temu brez slabe vesti privoščimo vročo skodelico omamno dišeče in okusne cikorije.

 

 

 

Viri:

Jordan, K., (2022). Cikorija – dobra izbira, če želite zmanjšati vnos kofeina, Bodi eko, pridobljeno 6.2. 2022, iz: https://www.bodieko.si/cikorija

Street, R. A., Sidana, J., & Prinsloo, G. (2013). Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 579319. https://doi.org/10.1155/2013/579319

Janda, K., Gutowska, I., Geszke-Moritz, M., & Jakubczyk, K. (2021). The Common Cichory (Cichorium intybus L.) as a Source of Extracts with Health-Promoting Properties-A Review. Molecules (Basel, Switzerland), 26(6), 1814. https://doi.org/10.3390/molecules26061814