Prijavi se
close

Za prvi nakup, uporabi promocijsko kodo CSK10 za 10% popusta

Intimna nega – modna muha ali pomembna vsakodnevna rutina?

Intimni predeli telesa, še posebej ženskega, so občutljivi in potrebujejo pravilno ter blago nego. Sluznica je veliko bolj občutljiva, kot koža, ima pa tudi značilno nižji pH, kot naša koža. Zato za čiščenje kože in intimnih predelov ni najboljše uporabljati enakih izdelkov. Za ustrezno intimno nego najboljše uporabljati sredstva s pH vrednostjo med 3,8 in 4,5 – tako ohranjamo naravno ravnovesje in omogočimo preživetje ''dobrih'' bakterij, ki so naravno prisotne.

Zakaj je tako pomembno, da vzdržujemo ''dobro'' mikrofloro naših intimnih predelov?

Vaginalna mikroflora je posebna in pretežno sestavljena iz mlečno-kislinskih bakterij, ki jo z vzdrževanjem nizkega pH ščitijo pred okužbami s škodljivimi bakterijami in glivicami, ki povzročajo vnetja. Pojav bakterij in glivic ima za posledico izcedek, slab vonj, srbečico in nelagodje. Da se izognemo neljubim nevšečnostim, se priporoča uporaba posebnih sredstev za intimno nego. Ta naj imajo pH med 3,8 in 4,5, saj tako podpirajo naravno obrambo sluznice, ki je tako bolj odporna na morebitne okužbe. S pravilno intimno nego tako preprečujemo tudi nastanek ginekoloških obolenj.

Kateri so dejavniki, ki povzročajo vnetja, srbečico in druge neprijetnosti vaginalne sluznice?intimna-nega-cvetka

Padec imunskega sistema, stres, nezdrava hrana, jemanje antibiotikov, nošenje pretesnih in sintetičnih oblačil, ki ne dihajo in tudi nepravilna nega med menstruacijo hitro pripeljejo do vaginalnih vnetij. Na določene dejavnike težje vplivamo, kot na druge, dejstvo pa je, da s pravilno nego intimnih predelov zmanjšamo možnost pojava vnetij in vaginalno sluznico okrepimo, da se jim lažje ubrani.

Intimna nega za vsak dan

Sestavljena je iz mila in po potrebi tudi olja ali kreme. Milo mora biti nežno, zaželene so sestavine, ki spodbujajo regeneracijo sluznice in jo poleg čiščenja tudi krepijo ter ne škodujejo njeni naravni mikroflori. Kreme in olja pa so namenjena predvsem suhi sluznici, ki pogosto peče, zateguje in srbi, da ji zagotovijo dodatno nego in vlaženje.

intimno-oljeZelišča v intimni negi

Zelišča so pogost dodatek v izdelkih za intimno nego, predvsem tista, ki delujejo antibakterijsko in zavirajo rast glivic in bakterij. Mednje zagotovo spadajo žajbelj, timijan, ognjič, melisa in še bi lahko naštevali. Njihova naloga je, da dodatno zaščitijo sluznico, preprečujejo rast škodljivih bakterij in glivic ter pospešijo obnovo. Za intimno nego nikoli ne uporabljamo eteričnih olj, saj so le-ta preveč agresivna in lahko povzročijo stres ter dodatno izsuševanje in vnetje na sluznici. Če jih uporabljamo za domačo rabo, je najboljše pripraviti čaj oz. poparek zelišč in z njim umiti oz. navlažiti sluznico. Pri podpori za zdravljenje vaginalnih vnetij so najbolj primerni poparki žajblja, kamilice in ognjiča.

Pri nas smo intimni negi posvetili posvetili prav posebno pozornost - intimno milo ima pH sluznice, jo nežno očisti ter med umivanjem tudi vlaži in neguje. Obogateno je z oljem mandlja in jojobe ter svežimi izvlečki žajblja, kamilice, ognjiča, melise in timijana. Intimno olje pa je kombinacija olja mareličnih koščic in mandlja ter izvlečkov žajblja, melise, plahtice, ognjiča, timijana in sleza. Poskrbi za intenzivno nego in pomaga navlažiti suho in občutljivo sluznico.