Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Do kolagena po naravni poti z njivsko preslico

Njivska preslica je med ljudmi znana zaradi zdravilnih učinkov in tudi kot trdovraten plevel na vrtu, saj obožuje vlažna tla. Dandanes pa se je njena uporaba zelo razširila. Tako ni več znana le kot rastlina za čiščenje telesa, temveč vse bolj kot eliksir lepote.

Njivska preslica (Equisetum arvense) je praprotnica in je edina izmed devetih vrst, ki je kot zelišče primerna za uporabo. Kot vse preslice ima tudi njivska dvoje ločenih poganjkov. Plodni poganjki so rjavi (brez klorofila) in na vrhu nosijo trosni klas. Neplodni oz. jalovi poganjki pa so zeleni brez trosovnika. Ti zeleni poganjki so tudi tisti, ki jih najlažje opazimo, saj rastejo vse poletje do pozne jeseni. Prepoznamo jo po značilni obliki in rasti, saj z zelenim steblom in v vretencih razporejenimi vejicami spominja na manjšo smrečico. Pri njivski preslici se kot zelišče uporablja zeleni jalovi poganjek. V slovenski ljudski medicini je priznana kot sredstvo za pomoč pri težavah z ledvicami in sečili, saj zelo učinkovito pomaga pri izločanju urina.

Kaj je njena skrivnost pomlajevanja?

Preslica ima zelo dobre sposobnost iz tal absorbirati edinstvene minerale, kot je npr. silicij. Ta edinstveni mineral, ki ga težko najdemo v drugih rastlinah, je zaslužen za izjemne pomlajevalne sposobnosti, ki jih pripisujemo preslici. Ta element je drugi najbolj pogosti na Zemlji in tretji najbolj pomembni sledni element v človeškem telesu. Njivska preslica zaradi učinkovite absorpcije vsebuje visoko vsebnost silicija. Tega minerala naše telo ne more proizvesti samo, potrebno ga je vnesti s prehrano ali pa s prehranskimi dodatki. Ta neverjetni mineral se nahaja v čisto vseh celicah našega telesa. V kolikor nam ga v telesu primanjkuje, to hitro opazimo po zgubani koži ter krhkih laseh in nohtih.

Dandanes je silicij najbolj znan to tem, da ima  pomembno vlogo kot gradnik kolagena in elastana ter  tudi po učinkovitem preskrbovanju celic z vodo. Preslico in njeno visoko vsebnost silicija so najprej začeli uporabljati pri težavah s sklepi in kostmi, saj silicij sodeluje tudi pri transportu in absorpciji kalcija, ne le pri sintezi kolagena. S starostjo nam začne v telesu primanjkovati silicija in posledično tudi kolagena. To vodi v slabo strukturo naših las in nohtov ter tudi v oslabitev imunskega sistema. Pri tem si brez težav lahko pomagamo s preslico, ki poleg pomembnega mikroelementa – silicija vsebuje tudi flavonoide. To so zelo močni antioksidanti, ki krepijo naš imunski sistem in nas z anti-age učinkovinami ščitijo pred hitrim staranjem.

S temi dokazano učinkovitimi snovmi je preslica postala zelo pomembna sestavina v farmaciji in kozmetiki. Z uživanjem oz. z uporabo pripravkov iz preslice v telo vnesemo za telo pomembne in potrebne snovi. Z vnosom silicija telesu pomagamo z lastno sintezo kolagena. Komercialne kolagenske pripravke lahko najdemo na policah vseh kozmetičnih in živilskih prodajaln, a so navadno zelo dragi. S preslico si do zdravega telesa in lepe napete kože, za ceno sprehoda in sprostitve v naravi lahko pomagamo kar sami.

 

 

 

 

Viri:

Vlahnič, D., (2018). Njivska preslica – živi fosil in eliksir lepote, ORCA, pridobljeno 3.2.2023, iz: https://or-ca.si/blog/domaca-lekarna/njivska-preslica-zelisce-zivi-fosil-in-eliksir-lepote/

MediVITAL (2023). Izjemna moč njivske preslice, pridobljeno 3.2.2023 iz: https://www.medivital.si/preslica

Holzhüter, G., Narayanan, K., & Gerber, T. (2003). Structure of silica in Equisetum arvense. Analytical and bioanalytical chemistry, 376(4), 512–517. https://doi.org/10.1007/s00216-003-1905-2

Pielesz, A., & Paluch, J. (2012). Opatrunki aktywne--biomateriały w badaniach glikacji kolagenu [Therapeutically active dressings--biomaterials in a study of collagen glycation]. Polimery w medycynie, 42(2), 115–120.