Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Morska rižota s petršiljem

Za 4 osebe potrebuješ:

20 dag zamrznjenih ali svežih morskih sadežev
1 manjšo čebulo
2 stroka česna
2 ščepca soli
1 dobro zrel paradižnik
2 jedilni žlici olivnega olja
40 dag dolgozrnatega naravnega riža
Pest nasekljanega svežega peteršilja
Vejico nasekljanega rožmarina
2 pesti drobno narezane zelenjave (korenje, grah, cvetača in brokoli)

Morska rižota s peteršiljem cvetka

Priprava:
V lonec nalijemo 0,8l vode jo zavremo in posolimo, nato pa dodamo riž in ga na zmernem ognju kuhamo tri četrt ure. Neoluščen naravni riž je namreč nepredelan, kar pomeni, da je ovojnica zrna še prisotna. V njej se nahaja veliko vlaknin, mineralov in vitaminov, zaradi česar se tak riž tudi dlje kuha. V vmesnem času nasekljamo čebulo, česen, petino peteršilja in vejico rožmarina. Narežete lahko tudi paradižnik in preostalo zelenjavo, če uporabljate svežo, v nasprotnem primeru pa dodate zamrznjeno. Čebulo in česen prepražimo na olivnem olju, nato pa dodamo morske sadeže in zelenjavo. Sama ponavadi uporabljam zamrznjene, saj je v lokalnih trgovinah precej težko dobiti res sveže in kakovostne. Dodamo še peteršilj, rožmarin in zelenjavo ter vse skupaj 10-15min pražimo pri zmerni temperaturi. Po potrebi dodamo še malo olja in posolimo.

Morska rižota s peteršiljem cvetka

Po 45min kuhanja rižu dodamo prepražene morske sadeže z zelenjavo in vse skupaj še na hitro pokuhamo, da se tudi riž navzame odličnega okusa praženih morskih sadežev. Če bi od začetka kuhali riž in preostale sestavine skupaj, bi se morski sadeži in zelenjava povsem razkuhali, zato jih dodamo proti koncu kuhanja. Medtem, ko se rižota kuha do konca ( okoli 10 minut), nasekljamo preostanek peteršilja. Rižoto serviramo na krožnike in jo posujemo s svežim peteršiljem.

Peteršilj doda rižoti svežino, obenem pa z dvema čajnima žličkama svežega peteršilja zadovoljiš dnevne potrebe našega organizma po kaliju, ter okoli 40% dnevnih potreb po vitaminu C, A in železu (preračunano glede na priporočljiv dnevni vnos hranil).

Več o zdravilnih lastnostih peteršilja si preberi pri Cvetki šefici ;)