Prijavi se
close

Pri prvem nakupu uporabi kodo CSK10 za 10% popusta ;)

Nega las – kaj je za lasišče resnično pomembno? 1. del

Kako pomemben je pH izdelkov za nego las – 1. del zapisov o pravilni negi las

Lasje so najlepši okras vsakega obraza – če jih le pravilno negujemo ;) Vsak las z rastjo prične v lasnem mešičku, kjer se pričnejo deliti celice, iz katerih izraščajo lasje. Zato je za lepe lase najpomembnejše, da najbolj skrbimo prav za lasni mešiček. Lasni mešiček je drobna jamica cevaste oblike, iz katere raste dlaka oziroma las. Na dnu mešička je las priraščen in odebeljen v lasno čebulico, ki je sestavljena iz celic, ki z delitvijo tvorijo las. Zanimivo je, da ima čebulica svoj lastni imunski sistem. Porušenje tega sistema je lahko eden od vzrokov za izpadanje las.

Drug pomemben del lasu pa so lojnice, njihova osnovna naloga je mazanje lasu z maščobo. Na lasu se naredi emulzijska zaščitna prevleka iz maščobe, vode in beljakovin. Njen pH je 4,5 do 6,5. Sestavljena je iz mrtvih celic epidermisa in izločka žlez lojnic in znojnic. V normalnih pogojih s takim pH-jem preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov na površini kože, kjer izrašča las. Prav tako preprečuje, da bi se koža razmočila, saj vodo odbija (deluje hidrofobno) in kožo ščiti pred čezmerno izsušitvijo.

Kaj se zgodi, če uporabljamo šampone z bazičnim pH, torej pH vrednost, višja od 7?

Z vsakim umivanjem je povrhnjica tanjša, saj bazični pH (pH vrednosti, ki so višje od nevtralne 7), počasi tanjšajo povrhnjico. Pri občutljivem lasišču se tako že po nekaj umivanjih lahko pojavi prhljaj, saj je normalno izločanje loja iz lojnic porušeno, po nekaj tednih uporabe pa lahko pride do pospešenega izpadanja las in upočasnjene rasti novih las.

Bazičen pH torej ruši naravno ravnovesje lojnic, ki izločajo maščobo – zaradi tega lahko pride do različnih neželenih pojavov na lasišču, kot so prhljaj, prekomerno mastenje las, izpadanje las in počasna rast las. Las se prične v lasnem mešičku – in če je tam ravnovesje porušeno, potem to vodi v nepravilno izrast lasu, kar lahko prinese pretanke lase, lase s poškodovano kutikulo, manj las, ki izraščajo iz mešička,…

Celoten las je proteinska struktura, ki ji ustreza kisel pH – na hitro povedano to pomeni, da je las sestavljen iz aminokislin, ki se v kislem okolju obnašajo drugače, kot v bazičnem okolju. Npr. kot krof – če ga ocvremo v olju, načeloma dobimo lep, slasten krof. Če pa ga poskusimo skuhati v vodi, v najboljšem primeru dobimo marmeladni cmok. Podobno je z lasmi – če za nego uporabljamo izdelke s kislim pH, potem so lasje tudi po dolžini sijoči, konice se manj lomijo, lasje pa so mehki in voljni. Medtem ko bazični izdelki porušijo ravnovesje v aminokislinski sestavi, kar se lahko odraža v prekomernem lomljenju las in cepljenju konic.

Če povzamemo, je za lase najprimernejše kislo okolje, ki ustreza njihovemu naravnemu ravnovesju – od lasnega mešička do konice lasu. Zato se za umivanje las ne priporočajo trda mila, narejena po klasičnem postopku umiljenja, saj imajo ta vedno bazičen pH. Pri večini trdih šamponov iz naravnih sestavin, lahko pH spustimo do nevtralne 7, pri tekočih pa do kisle 5. Vsa naravna sredstva za čiščenje imajo svoj lasten pH bazičen – v končnem izdelku ga spustimo z dodajanjem kislin in drugih sestavin, ki pripomorejo k znižanju pH. Ker to ni naraven pH čistilnega sredstva, se z nižanjem pH manjša tudi sposobnost penjenja tega čistilnega sredstva. Zato se šamponi in drugi izdelki za lase s kislim pH ne penijo zelo intenzivno – vendar brez strahu, lase očistijo ravno tako dobro, obenem pa še poskrbijo za zdravo lasišče ;)