Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Proti bolečinam si pomagamo z ARNIKO

Navadna arnika (Arnica montana) je zelnata trajnica, ki zraste do višine 60 cm. Celotna rastlina je prekrita z dlačicami. Ima preproste podolgovate, svetlo zelene liste in cveti v rumeno-oranžnih barvah. Cvetovi spominjajo na marjetico in so nameščeni na visokih pecljih. V naravi jo najdemo v gorskih predelih Evrope in Sibirije, gojijo pa jo že skoraj po celem svetu.

Navadna arnika raste le v visokogorju in je strogo zaščitena. Gorske arnike ne moremo gojiti na polju, zato za naše sveže izvlečke gojimo ameriško vrsto arnike ali travniško arniko (Arnica chamissonis), ki jo lahko gojimo v naših nasadih. Najboljša lastnost te arnike je, da ima enak spekter zdravilnih učinkovin kot navadna arnika.  Zaradi statusa zaščite, ki ga ima navadna arnika, jo spoštujemo in nikoli ne jemljemo iz njenega rastišča v naravi.

Najpogosteje se pripravki iz arnike (izvlečki) dodajajo oljem, mazilom in kremam, torej izdelkom, ki so namenjeni zunanji uporabi na predelih telesa s poškodbo ali bolečino. Arnika je namreč znana po tem, da dobro sprošča mišice, blaži vnetja in tudi lajša bolečine. Pomembno je le, da je ne nanašamo na odprte rane. Arnika se v zdravilne namene uporablja že vse od leta 1500. Na začetku so se cvetovi arnike uporabljali kot obkladki za zvine in udarce. Nekateri gorski plezalci pa so za blažitev vrtoglavice in utrujenosti žvečili njene liste.

Danes pa ima zelo pomembno vlogo kot prva pomoč pri blaženju vnetji, bolečin in zdravljenju podplutb. Zelo učinkovito zdravi poškodbe mehkih tkiv pri zvinih in nategih, sprošča mišice in pomaga pri bolečinah. Blaži simptome artritisa in lajša bolečine v sklepih. Snov, ki je za to zaslužna, pa se imenuje helenalin, ki je prav značilna tako za navadno kot tudi travniško arniko. Zaradi te učinkovine ima arnika zelo pozitivno delovanje na naše telo. Zmanjšuje vnetja, sprošča mišice in posledično zelo dobro blaži bolečine po športni vadbi (»muskelfiber«). Učinkovito lajša bolečine ob poškodbah in preprečuje vnetja ter bolečine po operativnih posegih, z arniko si lahko pomagamo tudi pri zdravljenju vnetja karpalnega kanala. Danes so farmakološke lastnosti arnike že dodobra raziskane in tudi dokumentirane. Arnika vsebuje precejšnjo mero alkaloidov, terpenoidov, flavonoidov, fenolno kislino, tanine in nekaj grenčin, eterična olja,… Vse te učinkovine ji dajejo antimikrobne in protivnetne lastnosti.

Arnika je zaradi svojega izjemnega delovanja nepogrešljiv del našega vsakdana. Učinkovito sprošča naše zategle mišice in lajša bolečine s katerimi se srečujemo. V primeru, da z bolečinami nimamo težav, pa je arnika kot preventiva pri roki vedno dobrodošla. Z veseljem vam omenim, da smo pri Cvetki izdelali magnezijevo kremo z aktivnim izvlečkom arnike, ki smo jo vzgojili v svojih nasadih.

 

Viri:

Engels, G., Brinckmann, J., (2015). Arnica. Herb profile. Herbal Gram, 107, str. 1-6, Pridobljeno, 12. 5. 2023 iz: https://www.herbalgram.org/resources/herbalgram/issues/107/table-of-contents/hg107-herbpro-arnica/

Sugier, D., Olesińska, K., Sugier, P., & Wójcik, M. (2019). Chemical Composition of Essential Oil from Flower Heads of Arnica Chamissonis Less. under a Nitrogen Impact. Molecules (Basel, Switzerland)24(24), 4454. https://doi.org/10.3390/molecules24244454

Clark, A., (2022). What is arnica? Can arnica gels relieve pain? Verywellhealth. Pridobljeno 12. 5. 2023 iz: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-arnica-89542