Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Sladka koreninica - posladek iz gozda

Sladka koreninica (Polypodium vulgare) spada v skupino praproti. Najpogosteje jo najdemo v gozdovih na senčnih skalah, raste pa tudi na drevesnem deblu. S plazečo koreniko se zelo učinkovito in trdno oprime marsikatere podlage.

Navadna sladka koreninica je izredno popularna v tradicionalni ljudski medicini marsikje po svetu. Posebno priljubljena je na Kitajskem, Ameriki in seveda Evropi. Pestro zgodovino uporabe ima ta rastlinica tudi pri nas. Za uporabo in v zdravilne namene koreniko sladke koreninice nabiramo jeseni. Njeni zdravilni učinki so izredno raznoliki. Navadna sladka koreninica naj bi pomagala pri težavah z zaprtostjo, najpogosteje jo najdemo v čajnih mešanicah za čiščenje krvi, jeter in izločanje žolča, zato pomaga tudi pri zlatenici. Zelo učinkovita je tudi pri dihalnih obolenjih, saj pomirja kašelj in hripavost.

Korenika vsebuje intenzivno sladilo – osladin, ki je izredno sladko, tako da na koncu kar malo pogreni. Najpogosteje se uživa kot prevretek, ki ga pijemo kot čaj. Zanj velja, da je izredno učinkovit in pomaga pri depresiji in izboljša naše počutje. Lahko pa koreninico dodamo k čajem, ki jih pijemo vsak dan, saj se kot nadomestek sladkorja ali medu tudi tem izvrstno poda. V kolikor nismo ljubitelji čajev, si lahko koreniko posušimo, jo zmeljemo in primešamo medu za lažje uživanje.

Za sladko koreninico se je izkazalo, da jo lahko v obliki prevretkov uporabimo tudi kot naravni insekticid. Vedno pogosteje jo dandanes najdemo kot okrasno rastlino v vrtnih centrih in cvetličarnah, kjer jo lahko kupimo gojeno v loncih. Zadnjih nekaj let je postala priljubljena celo kot okrasna sobna rastlina. Kljub temu pa njene uporabnosti ne gre prezreti, zato bodimo nanjo še posebno pozorni, ko ponovno zaidemo v gozd.

 

 

 

Viri:

Farràs, A., Mitjans, M., Maggi, F., Caprioli, G., Vinardell, M. P., & López, V. (2021). Polypodium vulgare L. (Polypodiaceae) as a Source of Bioactive Compounds: Polyphenolic Profile, Cytotoxicity and Cytoprotective Properties in Different Cell Lines. Frontiers in pharmacology, 12, 727528. https://doi.org/10.3389/fphar.2021.727528

Dar, A. P., Sofi, G., Jafri, M. A., (2012). Polypodium vulgare linn. A versatile herbal medicine: a review, IJPSR; 3(6), 1616 – 1620.

Urbanatura, (2017). Navadna sladka koreninica (Polypodium vulgare), pridobljeno, 7.2. 2023 iz: https://www.urbanatura.si/vsebina/658/Navadna-sladka-koreninica

Zdrav planet, (2008). SLADKA KORENINICA, NAVADNA (Polypodium vulgare), pridobljeno, 7.2.2023 iz: http://zdravplanet.blogspot.com/2008/11/sladka-koreninica-navadna-polypodium.html