ZA 2 OSEBI POTREBUJEŠ:
1 manjšo čebulo
1 strok česna
30g svežega mešanega mletega mesa (svinjina in govedina)
400ml paradižnikove mezge
Pest sveže ali zamrznjene zelenjave (korenček, brokoli, cvetačo, grah in bučke za v omako in rdečo redkvico za prilogo)
Čajno žličko soli
1 žlico sesekljanega peteršilja
3 vejice svežega rožmarina
200g polnozrnatih špageto
Priprava:
Najprej na drobno nasekljaj čebulo in česen ter ju prepraži, da posteklenita. Nato dodaj mleto meso, peteršilj ter ščepec soli in vse skupaj dobro prepraži. Dodaj še zelenjavo, sama tekom sezone uporabljam domačo zelenjavo, ko mi zmanjka zalog pa kupim že zamrznjeno zelenjavo. Menim namreč, da zamrznjena zelenjava vsebuje več vitaminov in telesu koristnih snovi kot zelenjava, ki jo ''svežo'' prevažajo po svetu do naših trgovin. Od lani mi je zmanjkalo že vseh zalog, tako da zadnje tedne kuham kar s kupljeno zamrznjeno zelenjavo. Še malo, pa bo na vrtu prvi grah, že komaj čakam ;)
Medtem zavri vodo, jo posoli in vanjo položi špagete. Zelenjavo rahlo popraži, približno 5 minut na zmernem ognju, dodaj paradižnikovo omako in dobro premešaj. Vse skupaj naj se kuha približno 5 minut, nato dodaj sesekljan rožmarin in kuhaj še 5 minut. Medtem se bodo špageti že skuhali, zato jih lahko odcediš in pripraviš na krožnike. Preko testenin prelij omako in po vrhu posuj še malo nasekljanega rožmarina. Po želji lahko dodaš tudi malo parmezana, jaz ga uporabim kar precej, da ''zakamufliram'' okus po zelenjavi. Saj veste, moški… ;)
Poleg odličnega okusa rožmarin tudi izboljša prebavo ter izboljša spomin in miselno zbranost. V prehrani so ga uporabljali že stari Grki in Rimljani, z njim so začinjali celo vrsto jedi ter tudi vino. Več o zdravilnih učinkih rožmarina pa vam bo zaupala Cvetkašefica ;)
Danes sem za prilogo dodala še malo rdečih redkvic, saj vsebujejo veliko folne kisline, vitamina C in antocianov, ki pozitivno delujejo na naš organizem :)
Pa dober tek!