Recept:
Potrebuješ pol litra vode, 4 liste sveže bazilike, 2 lista sveže mete in 3 liste svežega peteršilja. Liste potopimo v vodo in eno uro pustimo na hladnem, nato postrežemo.
Nasvet:
Najboljše je, da za pripravo napitka uporabiš steklenico, ki je povsem napolnjena z vodo in zaprta. Obrneš jo naokoli in tako poskrbiš, da kar največ arome preide iz zelišč v vodo. Bazilika ima značilno aromo le, ko je sveža - s sušenjem se aroma skoraj popolnoma izgubi. Zato si za zimske dni pripravi bazilikine liste v zamrznjeni vodi - tako obdržijo značilno aromo in večino zdravilnih učinkovin ;)
Kaj pa zdravilne učinkovine:
Bazilika vsebuje antioksidante, ki preprečujejo poškodbe DNA in podpirajo delovanje levkocitov. Antioksidanti iz bazilike ščitijo kromosome pred mutacijami in rakotvornimi spremembami ter zavirajo širjenje tumorov. Odlično preprečujejo tudi oksidativni stres in tako upočasnjujejo staranje celic in organizma.
Bazilika ima tudi močno protivnetno delovanje, ki pomaga pri zdravljenju srčnih bolezni in revmatoidnega artritisa. Zanimivo je tudi njeno protibakterijsko delovanje, saj bazilika deluje proti večim mikroorganizmom, ki so razvili odpornost na antibiotike. V splošnem ima izrazito protibakterijsko, protiglivično in protivirusno delovanje, zavira pa tudi rast in razvoj kandide.
Eterično olje bazilike deluje kot adaptogen - telesu pomaga, da se prilagodi na stres. Študije so pokazale, da se z uživanjem bazilike odziv telesa na stres zmanjša, kar pomeni manj povišan krvni pritisk, manjša povečanja krvnega sladkorja in hitrejšo regeneracijo po oksidativnem šoku , ki ga povzroča stres. Uživanje bazilike pomaga proti depresiji in nervozi - vpliva namreč na možgane in izločanje hormonov, ki v nas povzročijo občutek sreče.
Poprova meta vsebuje kar 35-45% eteričnega olja mentola, ki je znan po svojih blagodejnih učinkih na telo. Mentol pomaga zmanjševati občutek lakote, če meto uživamo tekom obroka, pa smo prej siti. Je naravno poživilo in dobra alternativa energijskim pijačam, saj poživi naš organizem in spodbudi fokus in koncentracijo. Poskrbi za svež dah in zavira nastanek kariesa.
Peteršilj vsebuje veliko vitaminoa A, K, C in E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 in B12, pantotenske kisline, folatov železa, magnezija, manganaze, fosforja, cinka in bakra. Vse to so pomembni elementi, ki pripomorejo k boljšemu počutju in delovanju našega organizma. Z rednim uživanjem peteršilja lahko znižamo nivo sladkorja v krvi in ublažimo bolečine, ki jih povzroča revmatoidni artritis. Uživanje peteršilja se priporoča tudi za preprečevanje osteoporoze, zaradi svojega diuretičnega delovanja pa je tudi odličen za čiščenje ledvic, preprečevanje okužb urinarnega trakta in izločanje ledvičnih kamnov.
Naši izdelki s peteršiljem:
Naši izdelki z meto:
Pršilo proti klopom in komarjem, tekoče milo svežina poletja, trdo milo meta, zeliščni čaj poprova meta, zeliščna krema poljub sonca
Naši izdelki z baziliko:
Zeliščni deodorant objem nežnosti, zeliščni deodorant piš morja, pršilo proti klopom in komarjem, zeliščni šampon za pse Timi, zeliščni šampon za pse Grom, bio zeliščno milo za pse Timi,
Viri:
Identification of volatile components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (Thymus vulgaris L.) and their antioxidant properties.Seung-Joo Leea. Katumi Umanob. Takayuki Shibamotoc. Kwang-Geun Lee;Food Chemistry;Volume 91, Issue 1, June 2005, Pages 131-137;
Effects of daylength on the monoterpene composition of leaves of Mentha x piperita. Nathalie Brun.ChristineBayet. Phytochemistry; Volume 29, Issue 3, 1990, Pages 749-755;
Analysis and Distribution of Flavonoid Glycosides and Rosmarinic Acid in 40 Mentha x piperita Clones; Didier J. Guedon, Bernard P. Pasquier; J. Agric. Food Chem., 1994, 42 (3), pp 679–684
Effects of parsley (Petroselinum crispum) on the aorta and heart of Stz induced diabetic rats;Göksel Sener;Özlem Saçan; Refiye Yanardag;Gül Ayanoglu-Dülger Myristicin: a potential cancer chemopreventive agent from parsley leaf oil;Guo Qiang. Zheng, Patrick M. Kenney, Luke K. T. Lam.Plant Foods for Human Nutrition.September 2003, Volume 58, Issue 3, pp 1–7
Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Peter Y.Y.Wong. J. Agric. Food Chem., 1992, 40 (1), pp 107–110 Food Chemistry
Volume 97, Issue 3, August 2006, Pages 505-515