Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Tavžentroža

Tavžentroža (Centaurium erythraea) je dvoletna zelnata rastlina, ki zraste do višine nekje 40 cm, ima pokončno štirirobo steblo, manjše podolgovate liste in rožnate cvetove, ki jih lahko opazujemo od julija pa vse do septembra. Najdemo jo na polsuhih travnikih, zapuščenih njivah in jasah. Njena rastišča se raztezajo vse od nižin do subalpinskega pasu. Vendar pa je je teh rastišč vsako leto manj, saj se pašniki opuščajo in travniki postajajo leto za letom bolj intenzivno gnojeni.

Pri tavžentroži se za uporabo nabira zeleni del rastline pomembno je, da jo nabiramo takrat, ko cveti in se pri tem izogibamo starih cvetov. Nabiramo jo tako, da jo režemo, s trganjem jo lahko izpulimo in posledično uničimo. Uživamo jo lahko surovo, posušeno ali pa namočeno v alkohol. Po okusu je izredno grenka. Grenčine so koncentrirane predvsem v cvetovih in nosijo številčne zdravilne učinkovine.

Tavžentroža je znana posebno po tem, da pomaga pri množici prebavnih težav. Prav tako pomaga spodbujati tek in ureja slabo prebavo ter umirja želodec. Pomaga tudi takrat, ko nam je slabo in ko smo zaprti. Pri rednem uživanju pripomore k pri čiščenju telesa, in sicer tako, da pospešuje delovanje tako jeter kot tudi žolča. Čaj, ki ga pripravljamo iz zeli tavžentrože, ima malenkost drugačen postopek priprave. V prvi vrsti ta čaj ni poparek niti prevretek. Eno čajno žličko sveže ali posušene zeli prelijemo s skodelico hladne vode in jo pustimo stati vsaj 8 ur, najbolje pa je, da se namaka celo noč. Nato precedimo in pijemo pred obrokom ali v primeru težav tudi po njem. Čaj je zelo grenkega okusa, a ga kljub temu ne smemo sladkati. Še bolj popularni pa so alkoholni pripravki, ki vsebujejo tavžentrožo. Ti pripravki so navadno tinkture, ki se pripravljajo z večjimi količinami zeli in močnim alkoholom. Znani pa so tudi sladki likerji.

Poleg težav s presnovo je tavžentroža odlična pri boju s slabokrvnostjo in povišanim krvnim tlakom ter pomanjkanjem železa, saj zelo učinkovito veže železo iz naše prehrane. Priporočajo jo pri odpravljanju povišane telesne temperature in tudi za čiščenje površinskih ran, ki se težko in počasi celijo.

 

Rastlina s tako markantnim imenom res ne pozdravi »tavžent« bolezni, je pa nenadomestljiv dodatek v domači lekarni.

 

 

 

Viri:

Guedes, L., Reis, P. B. P. S., Machuqueiro, M., Ressaissi, A., Pacheco, R., & Serralheiro, M. L. (2019). Bioactivities of Centaurium erythraea (Gentianaceae) Decoctions: Antioxidant Activity, Enzyme Inhibition and Docking Studies. Molecules, 24(20), 3795. https://doi.org/10.3390/molecules24203795

Chda, A., El Kabbaoui, M., Fresco, P., Silva, D., Gonçalves, J., Oliveira, A. P., Andrade, P. B., Valentão, P., Tazi, A., El Abida, K., & Bencheikh, R. (2020). Centaurium Erythraea Extracts Exert Vascular Effects through Endothelium- and Fibroblast-dependent Pathways. Planta medica, 86(2), 121–131. https://doi.org/10.1055/a-1023-8918

El Menyiy, N., Guaouguaou, F. E., El Baaboua, A., El Omari, N., Taha, D., Salhi, N., Shariati, M. A., Aanniz, T., Benali, T., Zengin, G., El-Shazly, M., Chamkhi, I., & Bouyahya, A. (2021). Phytochemical properties, biological activities and medicinal use of Centaurium erythraea Rafn. Journal of ethnopharmacology, 276, 114171. https://doi.org/10.1016/j.jep.2021.114171