Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Žajbelj

Žajbelj (Salvia officinalis) spada med ustnatice, raste kot košato razvejan grm in je razširjen predvsem v Sredozemlju, najdemo pa ga tudi drugje po Evropi. Ima podolgovate sivozelene žametne liste, ki so pokriti z rahlimi dlačicami. Cveti v različnih barvah, vse od modre do rožnate in bele. Cvetove pa lahko opazujemo že zgodaj pomladi. Žajbelj je odporen tako na mraz kot na sušo, zato ga lahko gojimo tudi na našem vrtu.

Zgodovina

Žajbelj je že dolgo znan po svojih zdravju koristnih lastnostih. Njegovo ime »salvia« izhaja iz latinščine, natančneje iz besede »salvare,« kar pomeni zdraviti. Kot zdravilno rastlino so ga uporabljali že Rimljani. V Evropi se je razširil v 6. stoletju, in sicer s popotovanji benediktinskih menihov, ki so ga gojili v vrtovih in redno nosili s seboj. V srednjem veku je postal izredno priljubljena začimba in zelišče, svoj sloves pa je ohranil vse do danes.

Pri žajblju se nabirajo predvsem listi, uporabljajo pa se tudi cvetovi. Listi se lahko uporabljajo sveži, ki jih za obstojnost shranjujemo v hladilniku, in posušeni, ki jih shranjujemo v zaprtih steklenih posodah v hladnem in temnem prostoru.

Zdravilne učinkovine

Zdravilne sposobnosti žajblja so skrite v mnogih človeku koristnih snoveh, ki jih to krasno zelišče vsebuje. Žajbelj vsebuje eterično olje s cineolom in kafro (za dobro prekrvavitev in sproščanje) in je tudi zelo dober vir vitamina K, fenolov in flavonoidov. Ti so posebno koncentrirani v žajbljevih izvlečkih, ki imajo posledično zelo močno antioksidantno delovanje. Žajbelj je zelo učinkovit tudi v boju z mikrobi, kot so salmonela, šigela in stafilokoki, ter tudi virusi in glive. Posebno znan je po tem, da odlično pomaga pri prehladih, pri težavah z dihalnimi potmi in še posebej pri vnetju ustne votline in žrela. V ta namen žajbelj uživamo kot čaj in ga za lajšanje bolečin v grlu grgramo. Čreslovine v žajblju, ki jih prav tako zaužijemo s čajem, spodbujajo delovanje žolča in nam pomagajo pri prebavi mastnih jedi.

Raziskave pa so pokazale, da je žajbelj odličen tudi pri negi naše kože. To je bilo testirano na žajbljevih izvlečkih, ki so se izkazali za izredno učinkovite. Izvleček z dodatkom ursolne kisline dokazano zmanjša občutljivost kože na zunanje dražljaje in zmanjša intenzivnost sončnih peg in pigmentnih madežev na obrazu.

Žajbelj je nepogrešljiv aromatični grmiček, brez katerega res ne gre. Če ne za dobro počutje in lepo kožo, pa si ga privoščite v kombinaciji z ajdovo kašo, rižem oz. z vašim najljubšim starim žitom. Ker pa žajbelj pomaga tudi pri razgradnji maščob, si skodelico žajbljevega čaja privoščimo tudi ob mastnih in težkih jedeh.

 

Vir:

Hamidpour, M., Hamidpour, R., Hamidpour, S., & Shahlari, M. (2014). Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. Journal of traditional and complementary medicine, 4(2), 82–88.

Damodaran, A., (2018). Sage (Salvia officinalis) extract enriched for ursolic acid clinically reduces skin sensitivity to irritants and lightens the appearance of facial hyperpigmentary spots. Elsevier, 97(3).

Grdiša, M., Jug-Dujaković, M., Lončarić, M., Carović-Stanko, K., Ninčević, T., Liber, Z., Radosavljevic, I., Šatović, Z., (2015). Dalmatian Sage (Salvia officinalis L.): A Review of Biochemical Contents, Medical Properties and Genetic Diversity. Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS). 80. 69-78.