Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Zakaj uporabljamo bezgove cvetove?

Črni bezeg (Sambucus nigra) je lesnata rastlina, ki navadno raste kot grm, z nekaj znanja pa ga lahko vzgojimo tudi v drevo. V Sloveniji je zelo razširjen, posebno v bližini hiš in na robu gozda. Najlažje ga opazimo v času cvetenja (od maja do julija). Ima temno zelene liste, ki so deljeni in na robu nazobčani. Cvetovi so združeni v velika bela socvetja, ki imajo značilen sladek vonj. Iz oplojenih cvetov se kasneje razvijejo plodovi, ki z zorenjem počrnijo.

V domačem zdravilstvu se pripravki iz črnega bezga uporabljajo že zelo dolgo. Rastlina že od nekdaj velja za vsestransko in izredno uporabno. Za prehrambne in zdravilne namene nam rastlina poleti nameni bele dišeče cvetove, katerih zdravilne učinke so izrabljali že v času starega Egipta. Danes se pripravki iz cvetov uporabljajo za zdravljenje prehladov, lajšanje vnetij sluznice in kot pomoč pri nižanju telesne temperature.

Pri nabiranju bezgovih cvetov moramo biti dovolj hitri, saj cveti le kratko obdobje v pozni pomladi in zgodnjem poletju. Cvetove nabiramo takrat, ko so v polnem razcvetu oz. ko zacveti vsaj polovica cvetov v socvetju. Priporočljivo jih je nabirati zjutraj, saj imajo takrat največ vsrkanih hranilnih snovi. Pripravke iz bezgovih cvetov lahko za zdravljenje in lajšanje simptomov bolezni uporabljamo celo leto. Iz njih lahko pripravimo različne jedi (ocvrti cvetovi), domač bezgov sok ali pa ga posušimo za pripravo čaja. Cvetovi imajo zelo značilen vonj in sladkoben okus. Vsebujejo eterična olja in mnogo vitaminov. Bezgovi cvetovi vsebujejo velike količine antioksidantov, ki izboljšajo absorbcijo vitamina C, ter tudi flavonoide, ki so zaslužni za protivnetno delovanje.

Najpogosteje se cvetovi in pripravki iz njih uporabljajo za podporo imunskemu sistemu, za zdravljenje prehladov in za lajšanje sinusnih obolenj. Če ga nabiramo, preden razvije cvetni prah, pripomore tudi k lajšanju simptomov alergij, saj deluje tudi kot antihistaminik. Znano je, da zelo dobro lajša seneni nahod in preprečuje draženje ter vnetje oči. Vedno ga najdemo v čajnih mešanicah za krepitev imunskega sistema. Deluje tudi kot diuretik, in sicer tako, da inducira potenje ter na tak način zniža telesno temperaturo in pripomore k izločanju strupov iz telesa. Cvetovi vsebujejo antioksidante in ursolno kislino, s katerima si lahko pomagamo do dobrega telesnega počutja. Črni bezeg ima še eno zanimivo sposobnost. Njegove učinkovine se že leta uporabljajo tudi pri zdravljenju kožnih tegob tako pri ljudeh kot tudi pri živalih. Zelo učinkovito čisti kožo in se uporablja tudi pri lajšanju bolečin in za izpiranju ran in prask. Bezgovi cvetovi vsebujejo antocianine, ki izboljšajo videz polti in naredijo kožo mehkejšo.

Bezeg je izredno učinkovit dodatek za podporo imunskemu sistemu in dobro je, da ga imamo vedno pri roki. Recimo, da je to še en način, kako zaščititi sebe in svoje bližnje. Ublaži nam lahko marsikateri prehlad ter skrajša dolgotrajno okrevanje v postelji. Pri nabiranju pa bodimo dosledni, da ne poberemo vseh cvetov. Kasneje se iz cvetov razvijejo temne jagode, ki jih prav tako lahko uporabimo. O tem, kako lahko uporabimo bezgove plodove in za kaj so koristni, pa si lahko preberete tukaj.

 

 

 

 

 

Viri:

Bitimexhome (2022). Top 5 benefits of elderflower and why it’s a must-have for children. Pridobljeno 8. 5. 2023 iz: https://bitimexhome.com/blogs/kitchen-tips/top-5-benefits-of-elderflower-and-why-it-s-a-must-have-for-children

Hammond, A., M., (2020). Elderberry may be one of the best immune-boosting fruits — here's how it can benefit your health, Insider, pridobljeno 2.2. 2023 iz:  https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/elderberry-benefits

Žuvela, T., (2022). Črni bezeg za zdravje in lepo kožo, Bodi eko, pridobljeno 1.2.2023 iz: https://www.bodieko.si/crni-bezeg-za-zdravje-lepo-kozo