Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Zakaj so koristni bezgovi plodovi?

Črni bezeg (Sambucus nigra) je grm, ki je razširjen po celotni Evropi, Aziji in delu Afrike. Najdemo ga v malce bolj senčnih predelih, ob hišah in ob robu gozda. Ima velika bela socvetja, ki jih lahko opazujemo in nabiramo konec maja in začetek junija. Kasneje pa cvetovi tvorijo drobne, temne in svetleče jagode, v katerih je shranjena obilica zdravju koristnih snovi, posebno vitamina C.

Na svetu obstaja kar nekaj vrst bezga, ampak je črni bezeg tisti, ki vsebuje zdravilne učinkovine. Vemo, da ni zdravila, ki bi pozdravilo vse bolezni tega sveta, vendar pa velja črni bezeg za eno izmed najbolj vsestranskih rastlin, saj jo je celo Hipokrat naslovil kot »skrinjico zdravilstva«. Sloves zdrave rastline je bezeg uspel ohraniti do danes, saj je znan kot odličen naravni vir vitamina C, ki je skladiščen v bezgovih plodovih. Bezgove jagode se v zdravilne namene uporabljajo že zelo dolgo časa, vendar pa jih je pred uživanjem potrebno termično obdelati. Posebno priljubljene so v Evropi in Afriki. Že od nekdaj so jih uporabljali za zdravljenje prehladov, grip in drugih dihalnih obolenj ter tudi za nego in zdravljenje kože. Danes postajajo bezgove jagode znane kot super živilo in jih lahko najdemo v pecivu, marmeladah, vinu in mnogih zdravstvenih pripomočkih po celotni Evropi.

Črni bezeg je poleg ameriškega slamnika ena izmed rastlin, ki se uporablja pri krepitvi imunskega sistema. Učinkovini, ki sta za to zaslužni, sta β-amirin, ki spodbuja delovanje imunskega sistema, in ursolna kislina, ki je znana po protivnetnem učinkovanju. Slednjo kot prehranski dodatek uporabljajo tudi bolniki z rakom, saj deluje protivnetno in tudi pomirjevalno. Za razliko od bezgovih cvetov vsebujejo plodovi precej več zdravju in koži koristnih snovi. Plodovi vsebujejo kar nekajkrat več vitamina C kot limone, zato so zelo dober prehrambni dodatek, ko se borimo s prehladom ali gripo.

Plodovi so polni vitaminov in antioksidantov, ki zmanjšujejo vnetja in stres. Zelo učinkovito zmanjšujejo bolečine pri vnetjih sečil in mehurja. Pripravki iz bezgovih jagod delujejo tudi kot učinkovit diuretik, ker pomagajo ledvicam pri izločanju strupov in vode. Črni bezeg poleg ostalih aktivnih učinkovin vsebuje tudi sterole. To so snovi, ki jih navadno najdemo v rastlinah in preprečujejo našemu telesu, da absorbira slabi holesterol (LDL). Že stoletja pa se pripravki iz črnega bezga uporabljajo pri zdravljenju prehlada in virusnih obolenj. In sicer na način, da s spodbujanjem potenja povečajo odvajanje strupov iz telesa in pripomorejo k zniževanju telesne temperature. Posebno učinkoviti so bezgovi izvlečki, ki omilijo simptome in skrajšajo čas okrevanja. Omilijo tudi otekle sinuse, zaprti nos in vnetje sluznice.

Zaradi vsestranskega delovanja, krepitve odpornosti in pospešenega okrevanja v času bolezni, je bezeg zelo pomemben dodatek v naši prehrani. Bezgove jagode pa niso samo koristne za naše zdravje, iz njih lahko pripravimo zelo okusne jedi in sladice. Pri nabiranju pa le pazimo, da nekaj malega ostane še za ptice. V primeru, da je za plodove še prezgodaj, pa si lahko naberemo dišeče cvetove. O koristnih lastnostnih cvetov (in teh ni malo) pa si lahko preberete tukaj.

 

 

 

Viri:

Wieland, L. S., Piechotta, V., Feinberg, T., Ludeman, E., Hutton, B., Kanji, S., Seely, D., & Garritty, C. (2021). Elderberry for prevention and treatment of viral respiratory illnesses: a systematic review. BMC complementary medicine and therapies, 21(1), 112. https://doi.org/10.1186/s12906-021-03283-5.

Brennan, D., (2020). Health benefits of black Elderberry, Nourish by WebMB, pridobljeno 8. 5. 2023 iz: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-elderberry

Hammond, A., M., (2020). Elderberry may be one of the best immune-boosting fruits — here's how it can benefit your health, Insider, pridobljeno 8. 5. 2023 iz:  https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/elderberry-benefits