Bodite obveščeni
close

NOVO: popolna nega obraza za vse tipe kože

Kaj je že to klop?

Pred klopi se zaščiti z naravnimi rešitvami

poprova meta - žetev

Rastlinski izvlečki so lahko odlična zaščita proti klopom, predvsem eterična olja, ki vsebujejo veliko linaloola, eucalyptola in tujona. To so sivka, žajbelj, poprova meta, limonska trava, rožmarin, pelargonija, ...

Eterična olja imajo poleg odganjevalne funkcije tudi odličen vpliv na naše telo in sicer spodbujajo delovanje celotnega organizma, poživljajo naše celice in nas krepijo. Kljub temu, da so čisto naravna, pa je pri uporabi potrebna previdnost. Vsa eterična olja namreč močno koncentrirana in v nerazredčeni obliki lahko zelo strupena. Zato moramo biti pri uporabi eteričnih olj vedno previdni in sicer jih pred uporabo nujno RAZREDČIMO.

Nerazredčena lahko povzročijo alergije, draženje in srbečico. Pomembno je, da jih kombiniramo v pravem razmerju in seveda da kombiniramo med seboj eterična olja, ki podobno delujejo in ne takšna, ki bi lahko v kombinaciji škodljivo delovala na naše telo.

Sveža sivka

Najboljše pri rastlinskih izvlečkih je to, da se v telesu ne nalagajo, tudi če pridejo v stik s sluznicami in prebavili, se ne bomo zastrupili. Poslužujemo se lahko tudi vodnih in alkoholnih ali pa oljnih izvlečkov zelišč, ki odganjajo klope. Pripravimo lahko poparek sivke, poprove mete in limonske trave (po 2 čajni žlički vsakega zelišča na 2dl vode), ga ohladimo in se z njim popršimo, ko se odpravimo v naravo.

 

Klopom ne ustreza vonj jabolčnega kisa, ki pa je tudi za nas precej neprijeten. Priporočam, da ga pokombiniraš z zelišči, kot sta sivka in žajbelj, ki prikrijeta močan vonj in ga razredčiš z vodo ali čajem v razmerju 1:1 ( 2 žlički sušene sivke in 2 žlički sušenega žajblja, narediš poparek z 1dcl vode, precediš in po 10 min ohladiš, nato pa razredčiš z 1 dl jabolčnega kisa. Dodaš še 5 kapljic eteričnega olja limonske trave in premešaš). Proti klopom deluje tudi česen, ki ga lahko dodaš v kakšno mešanico zelišč in kisa, vendar pa je njegov vonj izredno težko prikriti. Lahko stisneš sok enega stroka in ga dodaš v zgornjo mešanico.

Teden zaščite pred klopi

Vsekakor je pomembno, da se ob prihodu domov dobro pregledaš in stuširaš, če najdeš klopa pa ga odstrani. Najpogostejši bolezni sta klopni meningitis, proti kateremu se lahko cepiš in lymska borelioza, ki je bakterijska bolezen zdravi pa se jo z antibiotiki. Prepoznaš jo po rdečici v obliki kroga, ki se po nekaj dneh pojavi okoli mesta ugriza. Če ti ob odstranjevanju klopa glavica ostane v tkivu, obisk zdravnika še ni potreben. Tkivo običajno v nekaj dneh glavico klopa samo izloči, najpogosteje preko ognojka. Poskrbi le, da se ranica ne okuži.

Konvencionalna zaščita pred klopi:

Najbolj poznana predstavnika sintezne kemije, ki odganjata klope, sta DEET in permethrin. DEET je bil razvit tekom 2. svetovne vojne za uporabo proti mrčesu v tropskih področjih, uporaba pa se je z leti močno razširila.

Čeprav je izredno dober repelent, pa je za naše telo lahko hitro strupen, v telesu se tudi bioakumulira oz. nalaga. Tudi permetrihin se uporablja kot insekticid in pesticid, v prevelikih odmerkih deluje kot živčni strup in je izredno strupen za vodne organizme in mačke.

Pred klopi se zaščiti na naraven način, ki tvojemu telesu nič ne škoduje:

Vse bolezni, ki jih prenašajo klopi, lahko preprečimo zgolj s preprečitvijo ugriza okuženega klopa. Vsi klopi sicer niso okuženi, če si cepljen proti klopnemu meningitisu pa za njim načeloma ne zboliš, tudi če te okužen klop ugrizne.

Pri meni lahko kupiš pršilo proti klopom zase in pršilo proti klopom za svojega ljubljenčka. Oba sta narejena zgolj iz izvlečkov zelišč, sta čisto naravna in preverjeno odganjata klope. Poleg tega pa še odlično dišita in sta narejena v kontrolirani proizvodnji ;)