Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Zastirka iz lesnih sekancev

Zastirka iz lesnih sekancev

Nekaj splošnega o zastirkah smo vam že zaupali. Tokrat pa malo natančneje o tem, kdaj in kako položiti zastirko. Prav tako pa vam zaupam še prednosti zastirke, ki smo jo za zaščito rastlin uporabili na našem zeliščnem posestvu. Pri nas smo uporabili lesne sekance.

Kot omenjeno, je zastirka material, s katerim zastremo površino tal na vrtu, njivi ali na gredicah. Pravilno nanešena zastirka omogoča vrsto pozitivnih učinkov na našem vrtu:

 • Zaščita tal
 • Zmanjša porabo vode za zalivanje
 • Ohranja vlažna tla
 • Ohranja rodovitna in živa tla
 • Poveča se število in raznovrstnost mikroorganizmov
 • Prepreči izpiranje tal v času neviht
 • Zmanjša temperaturne razlike
 • Preprečuje zmrzovanje tal
 • Preprečuje pregrevanje tal
 • Prispeva k hranilni vrednosti tal in količini humusa
 • Zmanjšuje in preprečuje rast plevela
 • Plodovi so zdravi in čisti, saj ne pridejo v stik z zemljo
 • Urejenost in estetski videz vrta

Kdaj nanašamo zastirko?

Zastirko nanašamo spomladi, ko naše rastlinice na vrtu zrastejo toliko, da jih ne prekrijemo. Pred tem moramo vrt dobro prekopati in opleti. Zastiramo pa lahko tudi jeseni, ko se pridelek na vrtu izrodi in odmre. S tem zaščitimo tla čez zimo in vrt tako pripravimo na naslednjo rastno sezono. V primeru sajenja sadnih dreves, okrasnih ter sadnih grmovnic pa lahko tla okrog njih zastiramo skozi celo leto.

Biorazgradljive, torej naravne zastirke nanašamo v plasti, debeli od 5 pa do 7,5 cm. Bolj kot je material za zastirko droben, tanjšo plast potrebujemo. Pomembno je, da zastiramo vlažna tla, ki niso zamrznjena. Rastlin, ki rastejo plazeče pri tleh, kot npr. materina dušica ne zastiramo, saj same s časoma zastrejo svojo rastno površino, z zastirko pa jih lahko zadušimo.

Lesni sekanci

Na zeliščnem posestvu Cvetka smo se odločili, da svoj pridelek in zelišča zaščitimo z bukovimi sekanci. Pri izbiri lesa za sekance smo se želeli izogniti hrastu, kostanju in orehu, saj vsebujejo tanine in čreslovine, ki s padavinami počasi pronicajo v tla in s tem zavirajo rast rastlin. Poleg teh smo se odločili izogniti tudi smrekovemu lesu, saj vsebuje smole. Z njim pa prav tako pridejo iglice, ki zemljo uspešno zakisajo.

Zaradi obilice bukovih dreves v bližini so se bukovi sekanci zdeli prava izbira. Z njimi smo zastrli tla na vrtu z zelenjavo in na njivi z zelišči, začeli pa smo pri trajnicah, kot sta žajbelj in ožepek. Ker so zastirko sestavljali precej veliki sekanci, smo jo nanesli v plasti približno 8 cm. Takšna plast sekancev bo naša tla na vrtu ščitila skozi celo leto in skrbela za to, da bodo tla dobila hranilne snovi za prihodnje leto.

 

 

Viri:

Donk, S., Lindgren, D., Schaaf, D., Petersen, J., Tarkalson, D. (2011). Wood chip mulch thickness effects on soil water, soil temperature, weed growth and landscape plant growth. Journal of Applied Horticulture. 13. 10.37855/jah.2011.v13i02.22.

Neier, R., Upham, W., (2006). Using wood chips for mulch yard care and the environment. Horticulture report. https://www.sedgwick.k-state.edu/gardening-lawn-care/trees-shrubs-flowers/UsingWoodChipsForMulchMF2133.pdf.

Iannoti, M., (2022). What Is Mulch? How to Use 8 Types in Your Garden. The spruce. Pridobljeno 29. 3. 2023, iz: https://www.thespruce.com/what-is-mulch-1402413.