V večdnevnem deževnem vremenu se na naše rastline rade naselijo plesni, še posebej je v deževnih poletnih dneh na udaru paradižnik. Sama si v takšnih vremenskih pogojih vedno pripravim zeliščni pripravek, ki moje vrtnine zaščiti pred napadom plesni ;)
In sicer za pripravo Cvetkinega eko zeliščnega škropiva potrebuješ:
5g sveže njivske preslice (Equisetum arvense)
2 žlički posušene kamilice (Chamomilla recutita)
2 žlički posušenega žajblja (Salvia off.)
2dl mleka
Najprej svežo preslico razreži in jo namoči v vodo. Segrej jo skoraj do vrelišča in nato vzdržuj temperaturo pol ure. Nato lahko pripravek precediš. Medtem, ko se preslica namaka v vroči vodi, lahko pripraviš poparek kamilice in žajblja: po dve čajni žlički obeh zelišč prelij z vrelo vodo (2dl) in po 15 minutah precedi. Ko imaš vse tri izvlečke pripravljene, jih prelij v eno posodo, dodaj mleko, premešaj in škropivo je pripravljeno ;) Če uporabljaš domače mleko, ga dodaj samo kakšen deciliter, predelanega, kupljenega v trgovini, pa lahko dodaš več.
Sama paradižnike s takim pripravkom škropim v deževnih dneh in preventivno 1x tedensko. Pazi, da škropivo ne prihaja v stik s tlemi, saj žajbelj zavira rast in razvoj tudi koristnih mikroorganizmov v tleh.
Pa obilen in okusen pridelek ti želim ;)