Pred kratkim smo spoznali prepoznavne lastnosti čemaža in se naučili, kako ga ločimo od njemu podobnih, a strupenih rastlinskih vrst. Tokrat pa še spodbuda za nabiralce, kajti čemaž ni le izredno okusen, temveč tudi zelo zdrav.
Poleg koprive je čemaž (Allium ursinum) tisti, ki ga največkrat uporabimo tako v kulinaričnih kot tudi v zeliščnih pripravkih. Zdravilni učinki čemaža so zelo raznoliki, dokazani in delujejo na celotno človeško telo. Čemaž ima veliko podobnih zdravilnih učinkovin kot česen, le da je bolj zdrav in veliko lažje prebavljiv. V ljudski medicini ga imenujejo medvedji ali divji česen, saj naj bi ga po končanem zimskem spancu za namen prečiščevanja telesa uživali tudi medvedi.
Čemaž namreč deluje kot čistilec prebavnega traku in zelo pozitivno vpliva tudi na naše žleze in krvni obtok. Dokazano zmanjšuje raven holesterola v krvi, zavira nastanek krvnih strdkov in pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, saj ga tako kot česen, nekoliko znižuje. Sveži listi so zelo dobri pri čiščenju ledvic in mehurja, posledično pa pomagajo iz telesa izločati seč. Pozitivne učinke ima tudi na našo kožo, saj pomaga pri celjenju ran. Pri čemažu je bilo ugotovljeno tudi močno antioksidativno delovanje, s katerim nam ščiti celice in zmanjšuje možnost rakavih obolenj.
Kot omenjeno, je veliko lažje prebavljiv kot surovi česen. Tega marsikdo preprosto ne prenese, poleg tega pa nam po grižljaju česna ta zapusti neprijeten zadah in včasih tudi bolečine v želodcu. Pri čemažu ni tako. Ta zelo blagodejno vpliva na naš želodec oz. kar na celoten prebavni trakt. Znano je, da omili bolečine, izboljša prebavo in pomaga tudi pri okužbah z glistami.
Zdravilne učinkovine
Čemaž vsebuje (tako kot česen) snov, ki se imenuje alicin. To je spojina, ki čemažu daje značilen vonj in okus. Ta snov se pretvarja v množico žveplovih spojin, ki zdravijo in izboljšujejo neskladnosti v telesu. Prav te spojine z žveplom so pri čemažu, česnu in drugih sorodnih vrstah s podobnim žveplenim vonjem zaslužne za mnoge pozitivne učinke na zdravje, ki so danes tudi dokazani in znanstveno potrjeni. Čemaž vsebuje še veliko vitamina C in B6 ter tudi spojine, ki jim pravimo prostaglandini. Ti so zaslužni za zmanjševanje krvnih strdkov in izboljšave v živčnem sistemu.
Čemaž je res neverjetna in vsestranska zdravilna rastlina, ki si je svoje mesto pošteno prislužila tudi v kulinariki. Kljub temu, da nosi množico zdravilnih učinkovin, se čemaževi zdravilni učinki ne opazijo kar čez noč. Zelo priporočljiva je vsaj kratkotrajna kura (2 tedna), pri kateri lahko preizkusimo obilico novih receptov. Recepte, ki smo jih preizkusili mi lahko najdete tukaj.
Viri:
Sobolewska, D., Podolak, I., & Makowska-Wąs, J. (2015). Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochemistry reviews : proceedings of the Phytochemical Society of Europe, 14(1), 81–97. https://doi.org/10.1007/s11101-013-9334-0
Voća, S., Šic Žlabur, J., Fabek Uher, S., Peša, M., Opačić, N., & Radman, S. (2021). Neglected Potential of Wild Garlic (Allium ursinum L.)—Specialized Metabolites Content and Antioxidant Capacity of Wild Populations in Relation to Location and Plant Phenophase. Horticulturae, 8(1), 24. https://doi.org/10.3390/horticulturae8010024
Pavlović, D. R., Veljković, M., Stojanović, N. M., Gočmanac-Ignjatović, M., Mihailov-Krstev, T., Branković, S., Sokolović, D., Marčetić, M., Radulović, N., & Radenković, M. (2017). Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. The Journal of pharmacy and pharmacology, 69(9), 1208–1218. https://doi.org/10.1111/jphp.12746