KVINOJINA SOLATA S PETERŠILJEM IN ZELENJAVO
Peteršilj je začimbnica, ki je uporabna v kuhinji, prav tako pa ima številne zdravilne učinke. Uporabimo ga lahko v različnih solatah, juhah, enoločnicah in jedeh z zelenjavo. Kvinojina solata s peteršiljem in zelenjavo je zelo lahkotna jed, ki jo lahko pripravimo kot prilogo ali samostojen obrok.
Sestavine za 4 osebe:
- 100 g kvinoje
- 0,5 l vode
- Rjav fižol
- Manjša kumara
- Manjša rdeča paprika
- 50 g sesekljanega peteršilja
- 50 ml limoninega soka
- Olivno olje
- Pol čajne žličke soli
- Pol čajne žličke popra
Zavremo vodo in vanjo dodamo kvinojo (prej jo dobro speremo). Kuhamo toliko časa, da se voda absorbira v kvinojo (12-15 minut). Ko je kuhana, jo premešamo z vilico in pretresemo v novo posodo, da se ohladi. Ohlajeni dodamo kuhan fižol, olupljeno in na koščke narezano kumaro, papriko in peteršilj. V manjši posodici zmešamo limonin sok, olivno olje, sol in poper. Prelijemo z mešanico in premešamo.
JAJCA Z GOBAMI, ZELENJAVO IN PETERŠILJEM
Sestavine za 2 osebi:
- 100 g gob po izbiri
- 200 g sezonske zelenjave
- Manjša čebula
- Česen
- 3 jajca
- Olje
- Sol, poper
- 3 vejice peteršilja
Gobe temeljito očistimo in narežemo. Čebulo olupimo ter sesekljamo. Na štedilniku pogrejemo ponev, vanjo dodamo približno 2 žlici olja, prepražimo čebulo ter na koncu dodamo česen, da malo zadiši po njem. Dodamo gobe in zelenjavo in med praženjem mešamo. V skodelici razžvrkljamo jajca, jih posolimo in popramo, dodamo 3 vejice sesekljanega peteršilja. Jajca zlijemo v ponev z gobami in zelenjavo. Paziti moramo, da jajc ne pečemo predolgo – biti morajo sočna.